Svijet

Indija razmatra uvođenje politike dva djeteta, podsticaji za sterilizaciju

Indija razmatra uvođenje politike dva djeteta, podsticaji za sterilizaciju
Foto: Pixabay/Ilustracija | Indija razmatra uvođenje politike dva djeteta, podsticaji za sterilizaciju

Svjetski populacioni dan u Indiji je dočekan prijedlogom novih mjera kontrole rasta stanovništva koji podsjećaju na njihove sjeverne komšije.

Mjere su predložene da prvobitno budu uvedene u dvije države - Utar Pradeš, najmnogoljudnijoj u Indiji sa više od 240 miliona stanovnika, i Asam na sjeveroistoku Indije.

Očekuje se da će Indija preuzeti titulu najmnogoljudnije zemlje na svietu do 2027. godine. Unicef procjenjuje da se svake godine 25 miliona djece rodi u Indiji, što čini 20 odsto rođenih beba na čitavom svijetu.

Najveći porast bilježi se upravo u državi Utar Pradeš, koja bi da je nezavisna država bila peta najnaseljenija zemlja na planeti.

Novom populacionom politikom se predlaže da se nagrađuju roditelji koji imaju do dvoje djece i kažnjavaju oni sa više.

Još drastičnije, Utar Pradeš namjerava da na brojne načine podstakne i motiviše parove koji se odluče na dobrovoljnu sterilizaciju.

Podsticaju bi uključivali brojne dobrobiti, poput smanjivanja poreza, subvencije za kupovinu domova i povraćaj novca od računa za struju i drugih komunalija.

Istovremeno, oni sa više od dvoje djece ne bi mogli da dobiju subvencije i bilo bi im onemogućeno da se prijave za posao u javnoj upravi i ne bi mogli da se kandiduju za političke pozicije, piše Tajms of Indija, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije