Svijet

Indijski opozicionar osuđen na dvije godine zatvora zbog šale

Indijski opozicionar osuđen na dvije godine zatvora zbog šale
Foto: Pixnio | Indijski opozicionar osuđen na dvije godine zatvora zbog šale

GUDŽARAT - Sud u zapadnoj indijskoj državi Gudžarat osudio je u četvrtak opozicionog lidera Raula Gandija na dvije godine zatvora zbog šaljivog komentara o prezimenu Modi na političkom skupu 2019. godine. Gudžarat je matična država premijera Narendre Modija, ali tužbu za klevetu pokrenuo je drugi član Modijeve Baratija Džanata stranke (BJP), Purneš Modi. Sud je Gandiju suspendovao kaznu na 30 dana i pustio ga uz garanciju. Gandijeva Kongresna stranka rekla je da će se žaliti na presudu.

Gandi je dao svoj komentar o Modiju na predizbornom skupu u državi Karnataka uoči opštih izbora 2019. godine, na kojima je Modijev BJP slomio Gandijevu Kongresnu stranku.

"Recite mi jednu stvar", rekao je Gandi nakon što je udario Modija zbog optužbi za korupciju: "Nirav Modi, Lalit Modi, Narendra Modi kako to da svi oni imaju Modi kao zajedničko ime? Kako to da svi lopovi imaju Modi kao zajedničko ime?"

Nirav Modi bio je odbjegli dijamantni tajkun, a Lalit Modi bivši šef indijske Premijer lige, izvještava BBC News.

Purneš Modi optužio je Gandija da kleveće sve koji se prezivaju Modi. Gandijevi zastupnici rekli su da je bilo proceduralnih grešaka na suđenju i utvrdili da je, budući da je komentar bio o korupciji i Narendri Modiju, premijer trebao biti taj koji je trebao podnijeti tužbu, a ne Purneš Modi. Predsjednik Kongresne stranke Malikarjun Karge tvitovao je nakon presude da je Modijeva vlada "kukavička i diktatorska" i "žrtva političkog bankrota".

Gandi, čija nekada dominantna Kongresna stranka sada drži manje od 10 odsto izabranih mjesta u donjem domu parlamenta, očekuje se da će se takmičiti protiv Modija kada bude tražio treći mandat 2024. "Modi ostaje najpopularniji indijski političar po značajnom broju glasova. margine i očekuje se da će osvojiti treću pobjedu na sljedećim opštim izborima", izvještava "Reuters".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije