Svijet

Osumnjičeni za napad državljanin Rusije rođen u Kirgistanu

Osumnjičeni za napad državljanin Rusije rođen u Kirgistanu
Osumnjičeni za napad državljanin Rusije rođen u Kirgistanu

MOSKVA - Za eksploziju u metrou u Sankt Peterburgu odgovoran je državljanin Rusije porijeklom iz Centralne Azije, izjavio je danas visoki kazahstanski bezbjednosni zvaničnik Nurgali Bilisbekov, dodajući da osumnjičeni nije iz Kazahstana.

Kako je AFP izjavio portparol ruske službe bezbjednosti, riječ je o Akbardžonu Džalilovu, rođenom 1995. godine u Ošu, kirgistanske nacionalnosti.

On je rekao da kazahstanski Nacionalni bezbjednosni komitet tijesno sarađuje sa ruskim bezbjednosnim službama i razmjenjuje informacije o istrazi, prenio je Rojters.

Ruska agencija Interfaks prenijela je, pozivajući se na kirgistansku bezbjednosnu službu, da je osumnjičeni za eksploziju najvjerovatnije ruski državljanin rođen u Kirgistanu.

Mediji su ranije prenijeli da je za eksploziju u Sankt Peterburgu u kojoj je poginulo 11 osoba, a povrijeđeno je 45 ljudi, odgovoran bombaš samoubica porijeklom iz Centralne Azije koji je eksplozivnu napravu unio u metro u rancu.

Ruske novinske agencije prenijele su da je predsjednik Rusije Vladimir Putin održao sastanak sa obavještajnim službama zbog napada, kao i to da je položio cvijeće na licu mjesta, podsjeća Rojters.

U međuvremenu, sistem podzemne željeznice u Sankt Peterburgu od jutros je ponovo u funkciji, saopštila je danas kancelarija guvernera.

U Sankt Peterburgu od danas počinje trodnevna žalost koju su nakon eksplozije u podzemnoj željeznici proglasile gradske vlasti.

Ruski predsjednik naložio je gradskim i saveznim vlastima da preduzmu sve neophodne mjere i pomognu porodicama žrtava i zbrinu povrijeđene.

Izrazi saučešća Amerike, Italije, Irske..

SAD podržavaju Rusiju u borbi protiv terorističkih organizacija, rekla je američki ambasador u UN Niki Hejli nakon eksplozije u metrou u Sankt Peterburgu kada je poginulo 10 lica.

Hejli je izrazila saučešće narodu Rusije i porodicama i prijateljima žrtava.

Poruke saučešća uputio je i italijanski predsjednik Serđo Matarela. On je u pismu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu rekao da je bio užasnut kada je čuo šta se dogodilo u Sankt Peterburgu.

"Bio sam užasnut. Sa velikom pažnjom pratim razvoj događaja i želim da uputim najdublje izraze saučešće Vama i prijateljskom narodu Rusije", napisao je Matarela.

Poruku saučešća uputio je i italijanski ministar spoljnih poslova Anđelino Alfano, koji je rekao da će Italija ostati bliska sa Rusijom u borbi protiv terorizma.

I irski ministar spoljnih poslova Čarli Flanagan izrazio je saučešće narodu Ruske Federacije.

"Želim da izrazim duboko saučešće naroda i Vlade Irske porodicama koje se izgubile svoje najdraže. Moje misli su sa ruskim narodom u ovom teškom trenutku", rekao je Flanagan.

Izraze saučešća uputili su i turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, kao i zvaničnici Indije, Španije, Švedske i Ukrajine.

Merkel: Varvarski čin

Njemački kancelar Angela Merkel uputila je izraze saučešća Rusiji nakon eksplozije u metrou u Sankt Peterburgu u kojoj je poginulo 10 ljudi, osudivši napad kao "varvarski čin".

"Sa užasavanjem sam primila vijest o eksploziji u Sankt Peterburgu. Sve ukazuje da je riječ o kukavičkom napadu. Ako se potvrdi kao tačno to je čin varvarstva, koji ja osuđujem. Organizatori i izvršioci treba da odgovaraju", rekla je Merkelova u telegramu saučešća ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Merkelova je poželjela brz oporavak povrijeđenima.

U međuvremenu, prema posljednjim informacijama, broj poginulih od eksplozije u metrou u Sankt Peterburgu povećan je na 11, dok je 45 lica povrijeđeno, javlja "Sputnjik".

Ranije je javljeno da je poginulo 10 lica, a da je 47 povrijeđeno.  

Tramp uputio saučešće Putinu povodom napada

Američki predsjednik Donald Tramp izrazio je saučešće predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu povodom eksplozije u metrou u Sankt Peterburgu u kojoj je poginulo 11 osoba, a povrijeđeno 45 ljudi, saopštila je Bijela kuća.

"Predsjednik Tramp ponudio je punu podršku vlade Sjedinjenih Država u odgovoru na napad i privođenju odgovornih pravdi", navedeno je u saopštenju, prenosi Rojters.

Kako se navodi, Tramp i Putin saglasili su se u telefonskom razgovoru da terorizam mora da bude poražen odlučno i brzo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije