Svijet

Pratite nas na Google news

Iran objavio snimak rušenja američkog drona

Iran objavio snimak rušenja američkog drona
Foto: Ilustracija | Iran objavio snimak rušenja američkog drona
N.N.

​Video-snimak iranskih snaga koje ruše nadzorni dron mornarice SAD objavljen je na društvenim mrežama vojske Irana, prenosi RT.

Video prikazuje lansiranje rakete i eksploziju u trenutku kada naleće na dron.

Kratki klip, snimljen rano ujutru u četvrtak, sa dramatičnom muzikom u pozadini, pokazuje lansiranje iz artiljerije Irana i eksploziju mete na nebu, za koju tvrde da je američki dron.

I Pentagon je objavio svoj crno-bijeli snimak navodnog obaranja ranije u četvrtak.

Nijedan od snimaka ne potvrđuje definitvno da li je do obaranja došlo u međunardonim vodama ili u vazdušnom prostoru Irana, što je tačka sporenja Vašingotna i Teherana.

Pentagon je saopštio da je Iran oborio američki dron dok je letio na velikoj visini nad međunarodnim vodama u Ormuskom moreuzu, na oko 34 kilometra od najbliže tačke iranske obale.

To je, kako je naveo Pentagon, opasan i neodgovoran napad u blizini uspostavljenih vazdušnih koridora između Dubaija, UAE i Omana, koji može da ugrozi nevine civile, prenjela je agencija Rojters.

Dron nije narušio iranski vazdušni prostor "ni u jednom trenutku misije", ističe Pentagon. Dron je, kako navode u Vašingtonu, pao u međunarodne vode poslije obaranja.

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je na Twitteru da je iransko obaranje američkog drona bila "veoma velika greška".

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je oborila "američku špijunsku letelicu" u južnoj provinciji Hormozgan.

Iranski mediji su naveli da je bespilotna letjelica oborena kada je ušla u iranska vazdušni prostor u blizini oblasti Kuhmobarak.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije