Svijet

Iran poručio Trampu da se vrati nuklearnom sporazumu ako želi razgovore

Iran poručio Trampu da se vrati nuklearnom sporazumu ako želi razgovore
Foto: N.N. | Iran poručio Trampu da se vrati nuklearnom sporazumu ako želi razgovore

TEHERAN - Iranski zvaničnici u utorak su skeptično reagovali na izjavu američkog predsjednika Donalda Trampa kako je voljan da pregovara sa svojim iranskim kolegom, tvrdeći da on treba da se vrati međunarodnom nuklearnom sporazumu iz koga se jednostrano povukao u ovoj godini.

Tramp je izjavio u ponedjeljak da bi se sastao s iranskim predsjednikom Hasanom Rhanijem ukoliko iranski čelnik bude voljan za susret.

Iransko čelništvo i ranije je odbacivalo direktne razgovore s Trampom nakon njegove odluke da povuče Sjedinjene Države iz sporazuma na osnovu koga je Iran ukinuo neke aspekte svog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje zapadnih sankcija.

Iranska poluzvanična novinska agencija Isna navela je riječi političkog savjetnika Hamida Aboutalebija da, ukoliko se razgovori održe, za njih bi se SAD trebao ponovo uključiti u sporazum.

- Oni koji vjeruju u dijalog kao metod rješavanja sporova u civilizovanim društvima trebali bi mu biti predani na svaki način - kazao je.

Tramp se povukao iz istorijskog nuklearnog sporazuma u maju, tvrdeći da je previše velikodušan prema Iranu. Najavio je pojačati sankcije dok Iran radikalno ne promjeni svoju regionalnu politiku, uključujući podršku regionalnim militantnim grupama, što čelnici te zemlje dugo vremena odbijaju.

Čak i pored toga što je Tramp juče izjavio da "neće biti preduslova" za njegov susret  s Roanijem, on takođe nije ustuknuo ni od jednog od ranijih zahtijeva. 

Dok prve američke sankcije trebaju stupiti na snagu narednog ponedjeljka, iranska ekonomija već je uzdrmana, jačajući ionako snažna strahovanja od dugotrajnih ekonomskih posljedica.  

Iranska nacionalna valuta već je u značajnom padu, dostižući nove neslavne rekorde u ponedjeljak kada je vrijednost američkog dolara porasla na rekordnih 122.000 rijla na bujajućem crnom tržištu. Rijal je danas neznatno ojačao na 115.000 u odnosu na dolar, ali su brige građana sve izraženije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije