Svijet

Iran prijeti: Ukinite sankcije ili povećavamo obogaćivanje uranijuma

Iran prijeti: Ukinite sankcije ili povećavamo obogaćivanje uranijuma
Foto: Ilustracija | Iran zaprijetio: Ukinite sankcije ili povećavamo obogaćivanje uranijuma

TEHERAN - Islamska Republika Iran promijenila je pristup problemu američkih sankcija nametnutih zbog navodnog razvoja nuklearnog programa. Zvanični Teheran zaprijetio je da će ozakoniti obogaćivanje uranijuma ukoliko one ne budu olakšane u roku od dva mjeseca.

Iran je odlučio i da zaustavi inspektore Ujedinjenih nacija u novom prijedlogu zakona koji bi podigao granicu obogaćivanja uranijuma, elementa potrebnog za stvaranje nuklearne energije, ali i za proizvodnju nuklearnog oružja, na velikih 20 odsto.

Podsjetimo, istorijski dogovor između SAD, Evropske unije i Irana ograničio je ovaj procenat na 3,67 odsto, ali je administracija Donalda Trampa napustila sporazum i nametnula Iranu nove oštre sankcije.

Kap koja je očigledno prelila teheransku čašu jeste ubistvo naučnika Mohsena Fahrizadeha koji je bio na čelu programa za koji su zapadne sile tvrdile da za cilj ima razvoj nuklearne bombe.

Iran i dan danas tvrdi da bomba nije bila u razvoju te da je program bio miroljubive prirode.

Iran vjeruje da iza ubistva stoji Izrael, dok zvanični Tel Aviv još uvijek nije komentarisao slučaj.

Zakon nalaže da će Iran početi povećano obogaćivanje uranija do 20 odsto te da će instalirati napredne uređaje centrifuge u tom procesu, ukoliko evropski partneri za dva mjeseca ne "riješe problem sankcija" koje su uvedene 2018. godine nakon što su SAD napustile sporazum iz 2015.

Zanimljivo je da se rok poklapa s krajem predsjedavanja Donalda Trampa nakon kojeg predsjednik postaje Džo Bajden. Takođe, sam predsjednik Irana Hasan Rohani usprotivio se ovakvom zakonu i načinu rješenja problema sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije