Svijet

Iran u Savjetu bezbjednosti UN-a: Međunarodna zajednica da se odupre tiraniji SAD-a

Iran u Savjetu bezbjednosti UN-a: Međunarodna zajednica da se odupre tiraniji SAD-a
Foto: Anadolija | Iran u Savjetu bezbjednosti UN-a: Međunarodna zajednica da se odupre tiraniji SAD-a

NJUJORK - Iranski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Majid Takht Ravanči izjavio je da se nuklearni sporazum, kao multilateralni sporazum, ne može samo jednostrano provoditi.

"Iran više ne može podnijeti sav teret kako bi sačuvao postojeći nuklearni sporazum, a ne bi ni trebao", rekao je Ravanči u obraćanju na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a na kojoj se raspravljalo o nuklearnom sporazumu.

Istakao je kako povlačanje Sjedinjenih Američkih Država iz sporazuma predstavlja evidentno kršenje rezolucija i odluka Savjeta bezbjednosti UN-a.

"Iran je i dalje krajnje odlučan da zaštiti svoje interese od američkog ekonomskog terora i svih njegovih misterioznih intriga i planova", kazao je Ravanči.

Dodao je kako se cijela međunarodna zajednica mora oduprijeti tiraniji i haosu koji provodi SAD.

"Sve dok budu nastavljene sankcije, od nikoga se ne može očekivati da vjeruje u istinski dijalog", rekao je Ravanči.

Zamjenik stalnog predstavnika SAD-a pri UN-u, ambasador Džonatan Koen, istakao je da je Iran posljednjih dana izazvao pravu regionalnu nestabilnost.

"Iran prijeti međunarodnom brodarstvu i vazdušnom prostoru, nastavlja nasilje u Jemenu i pomaže širenje terorističkih grupa na Bliskom istoku", kazao je Koen, optužujući Teheran da krši rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a.

Dodao je da su SAD ipak otvorene za dijalog s Iranom kako bi pregovarali o sporazumu koji će bolje služiti međunarodnom miru i bezbjednosti.

"Međutim, u isto vrijeme, ne možemo mirno sjediti dok Iran izvodi napade na naše partnere u regionu i na brodove u Zalivu, a ni Savjeta bezbjednosti UN-a ne bi trebalo sve ovo mirno posmatrati", rekao je Ravanči.

Ambasador Ruske Federacije pri UN-u Vasilij Nebenzja istakao je da Rusija pruža podršku Iranu i nuklearnom sporazumu s tom zemljom, apelujući na izbjegavanje opasnih izjava i provokativnih akcija koje bi negativno utjecale na regionalnu stabilnost.

"Napetosti u Zalivu mogle bi dosegnuti nepovratnu tačku", kazao je Nebenzja.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Tramp je prošlog petka izjavio da je odustao od napada na iranske ciljeve jer bi u njima poginulo 150 ljudi, što je nazvao "nesrazmjernim" odgovorom na obaranje američke bespilotne letjelice prošle sedmice.

Tenzije između Irana i SAD-a u porastu su od prošle godine i američkog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Odnosi su dodatno zategnuti nakon što je službeni Vašington nedavno na listu terorističkih grupa uvrstio iranske oružane snage, odnosno Revolucionarnu gardu.

SAD je pojačao vojno prisustvo na Bliskom istoku, a prije dvije sedmice iz Pentagona su najavili slanje dodatnih 1.000 vojnika u tu regiju, zbog "prijetnji" iz Irana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije