Svijet

Pratite nas na Google news

Iranska televizija objavila fotografije nekih od uhapšenih špijuna

Iranska televizija objavila fotografije nekih od uhapšenih špijuna
Foto: Pixabay | Iranska televizija objavila fotografije nekih od uhapšenih špijuna
Tanjug

TEHERAN - Iranska državna televizija objavila je danas fotografije nekih od 17 špijuna koji su radili za Centralnu obavještajnu agenciju (CIA).

U saopštenju pročitanom na državnoj televiziji, Ministarstvo za obavještajne poslove je navelo da su oni hapšeni u periodu od godinu dana, do marta 2019. godine.

Neki od njih su osuđeni na smrtnu kaznu, saopštila je iranska državna televizija, prenio je Rojters.

Hapšenja su se dogodila tokom proteklih mjeseci, a uhapšeni su radili na "osjetljivim mjestima" u vojnim i nuklearnim objektima, izjavio je ranije danas iranski obavještajac na konferenciji za novinare u Teheranu, prenio je AP.

On nije rekao koliko ih je dobilo smrtnu kaznu niti kada su kazne izrečene.

Iranski zvaničnik nije rekao svoje ime, ali je identifikovan kao direktor Odjeljenja za borbu protiv špijunaže iranskog Ministarstva za obavještajne poslove.

Takav postupak je veoma neuobičajen u Iranu, jer se zvaničnici obično identifikuju na konferencijama za štampu, navela je američka novinska agencija.

Takođe je rijetko da se predstavnici obavještajnih službi pojavljuju pred medijima.

Saopštenje o hapšenjima dolazi u trenutku kada je nuklearni sporazum Irana sa svjetskim silama pod znakom pitanja i povećanih napetosti u regionu Persijskog zaliva.

Kriza je proizašla iz odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da prošle godine povuče Sjedinjene Američke Države iz sporazuma sa Iranom i pooštri sankcije toj zemlji.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije