Svijet

Pratite nas na Google news

Iranski parlament usvojio zakon: Američke trupe na Bliskom istoku su teroristi

Iranski parlament usvojio zakon: Američke trupe na Bliskom istoku su teroristi
Foto: Tanjug/AP | Iranski parlament usvojio zakon: Američke trupe na Bliskom istoku su teroristi
Agencije

TEHERAN - Iranski parlament je usvojio danas velikom većinom zakon kojim se američke snage na Bliskom istoku označavaju kao terorističke, dan nakon što je američka oznaka terorizma za Iransku revolucionarnu gardu formalno stupila na snagu, javila je državna televizija.

Iranski ministar odbrane general Amir Hatami predstavio je zakon kojim se Vlada ovlašćuje da odlučno reaguje na "terorističke akcije" američkih snaga. Po njemu se od vlasti zahtijeva da koriste "pravne, političke i diplomatske" mjere kako bi neutralizovale američki potez, bez daljeg elaboriranja, prenosi AP.

Američki potez ima za cilj "da osujeti iranski uticaj" i pokazuje da su dugogodišnje sankcije Amerike protiv Irana postale neefikasne, poručio je Hatami poslanicima.

Tokom debate su neki članovi Parlamenta zahtijevali da se čitava američka vojska i snage bezbjednosti proglase teroristima.

U TV izvještaju se navodi da je 204 poslanika odobrilo zakon, od 207 koji su bili prisutni na sjednici u Parlamentu sa 290 mesta. Dva zakonodavca su glasala protiv zakona i jedan je bio uzdržan.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije