Svijet

Pratite nas na Google news

Iranski putnički avion presrela dva borbena aviona SAD

Iranski putnički avion presrela dva borbena aviona SAD
Foto: pixabay.com | Iranski putnički avion presrela dva borbena aviona SAD
Tanjug

LONDON - Dva američka borbena aviona presrela su iranski putnički avion iznad sirijskog vazdušnog prostora, zbog čega je pilot brzo morao da promijeni visinu letenja kako bi izbjegao sudar, a ovaj manevar izazvao je lakše povrede nekolicine putnika, prenosi agencija Rojters.

Zvanična državna novinska agencija Irana IRIB najprije je saopštila da iranski putnički avion presreo jedan izraleski avion, ali je kasnije saopštila da je riječ o dva američka aviona, prema navodima samog pilota.

On je rekao da je kontaktirao pilote dva borbena aviona da ih upozori da drže bezbjednu distancu, kada su se oni identifikovali kao Amerikanci.

Iranski avion kompanije Mahan er letio je iz Teherana za Bejrut, gde je bezbjedno sletio, potvrđeno je za agenciju Rojters. Svi putnici su napustili avion, a nekoliko njih zadobilo je lakše povrede.

Incident će najvjerovatnije dovesti do zaoštravanja dugogodišnjih tenzija između Irana i Sjedinjenih Država.

 

Izrael i SAD već duže vreme optužuju Mahan er da prenosi oružje za gerile povezane sa Iranom koje se bore u Siriji i drugim zemljama.

SAD su 2011. godine uvele sankcije ovom avioprevozniku, a tenzije između SAD i Irana produbljene su 2018. godine, kada je Tramp napustio iranski sporazum o nuklearnom naoružanju sa šest svjetskih sila i ponovo uveo ekonomske sankcije ovoj zemlji.

Iranske vlasti trenutno sporovode istragu povodom ovog događaja, a izraleska i američka vojska nisu bile odmah dostupne za komentar.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije