Svijet

Iranski zvaničnik: Ako izraelski režim upotrebi silu zažaliće

Iranski zvaničnik: Ako izraelski režim upotrebi silu zažaliće
Foto: Tanjug/AP | Iranski zvaničnik: Ako izraelski režim upotrebi silu zažaliće

NJUJORK - Izrael mora da bude primoran da prekine svaku vojnu akciju protiv interesa Irana, a u suprotnom će Tel Aviv snositi posledice, poručio je danas iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan na sjednici SB UN.

''U slučaju bilo kakve upotrebe sile od strane izraelskog režima i narušavanja našeg suvereniteta, Islamska Republika Iran neće nimalo oklijevati da potvrdi svoja fundametalna prava da da odlučan i ispravan odgovor kako bi režim zažalio zbog svojih postupaka'', upozorio je Amir-Abdolahijan, prenosi Tajms of Izrael.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija glasaće danas o kandidaturi Palestine za punopravno članstvo u UN, a očekuje se da rasprava o ovom pitanju započne 15 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 21 čas po centralnoevropskom vremenu.

Očekuje se da će Sjedinjene Američke Države, kao saveznik Izraela, uložiti veto, a Indonezija i Kina već su saopštile da će podržati punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama.

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova za, uz uslov da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina) ne glasa protiv.

Ukoliko bi, kojim slučajem, dobila podršku Savjeta bezbjednosti, Palestini bi bila neophodna i dvotrećinska podrška Generalne skupštine UN da bi postala punopravna članica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije