Svijet

Iscrpljujući izbori: Milioni Indijaca izlaze na birališta

Iscrpljujući izbori: Milioni Indijaca izlaze na birališta
Foto: Tanjug/AP | Iscrpljujući izbori: Milioni Indijaca izlaze na birališta

Milioni Indijaca glasaju u pretposljednjem krugu iscrpljujućih nacionalnih izbora na kojima premijer Narendra Modi pokušava da osvoji treći mandat.

Mnogi građani stajali su u redovima ispred biračkih mjesta prije njihovog otvaranja u 7.00 časova da bi izbjegli jako sunce i visoku temperaturu tokom dana.

Danas se glasa u 58 izbornih jedinica, uključujući sedam u NJu Delhiju. Time će proces glasanja biti završen za 89,5 odsto od 543 poslanička mjesta u donjem domu parlamenta, prenosi Srna.

Glasanjem za preostalih 57 mjesta 1. juna biće završeni izbori koji će trajati ukupno šest sedmica. Glasovi će biti prebrojani do 4. juna.

Ovi izbori se smatraju jednim od najznačajnijih u istoriji Indije i testiraće Modijevu političku dominaciju, prenijela je agencija PA medija.

Ukoliko pobijedi, Modi će postati tek drugi indijski lider koji će zadržati vlast u trećem mandatu, poslije DŽavaharlala Nehrua, prvog premijera ove zemlje.

U prethodnih pet krugova glasanja odziv birača bio je manji od očekivanog, zbog čega ni vlast niti opozicija nisu sigurni u ishod izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije