Svijet

Ispovijest preživjelog u napadu: Pokušao sam da reanimiram dijete, nisam uspio

Ispovijest preživjelog u napadu: Pokušao sam da reanimiram dijete, nisam uspio
Foto: Anadolija | Ispovijest preživjelog u napadu: Pokušao sam da reanimiram dijete, nisam uspio

KRAJSTČERČ - Jedna od preživjelih žrtava terorističkog napada u Novom Zelandu Mustafa Boztas opisao je haos koji je proživio tokom napada koji se dogodio za vrijeme džuma-namaza.

Najmanje 50 osoba je ubijeno, a desetine su ranjene u teroristikčkom napadu koji se u petak dogodio u džamijama Al Nur i Linvud u Krajstčerču.

Jedan od vjernika koji je ranjen u džamiji je i Boztas kojeg su u bolnici u ovom gradu posjetili lokalni turski biznismeni Juksel Čitči i Hasan Genc.

Boztas je rekao da je napad počeo za vrijeme dok je imam držao hutbu, a da je u prvi mah pomislio da je u pitanju zemljotres.

Brzo je shvatio da je riječ o terorističkom napadu i s drugim vjernicima je potražio zaklon u ćošku džamije.

"Terorista je pucao po nama. Pogodio me u nogu. Na trenutak je pucnjava stala, vjerovatno je punio pušku. Ja sam tad rukom razbio prozor i iskočio iz džamije. Da sam kasnio dvije sekunde ne bih preživio. Tako se vidi i na snimku koji je napravio terorista. Snimao me je kako bježim kroz prozor", kazao je Boztas.

Ističući da je situacija bila neopisiva i da su ljudi tražili pomoć sa svih strana, Boztas je rekao kako je pritrčao da pomogne jednom djetetu.

"Dijete je ležalo otvorenih očiju. Pokušao sam da ga reanimiram, ali već je bilo kasno. Rukom sam mu zatvorio oči. Pucnjava je bila sve intenzivnija i potrčao sam u zaklon", kazao je Boztas.

Na putu do bolnice Boztas je telefonom nazvao majku i saopštio joj da je ranjen u terorističkom napadu te od nje zatražio da mu oprosti ako joj je za života učinio kakvu lošu stvar.

Suvlasnik lista "Turkish News Press" Čiftči je kazao kako je iz Sidneja doputovao na Novi Zeland kako bi pomogao porodicama poginulih i ranjenicima.

"Naš predsjednik Erdoan je poslao potpredsjednika Fuata Oktaja i ministra inostranih poslova Mevluta Čavušoglua. Turska se stavila na raspolaganje da pomogne žrtvama", rekao je Čiftči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije