Svijet

Ispovijest veterana Drugog svjetskog rata: '39. nisam čuo grmljavinu rata, sada je čujem i strahujem

Ispovijest veterana Drugog svjetskog rata: '39. nisam čuo grmljavinu rata, sada je čujem i strahujem
Foto: Ilustracija | Ispovijest veterana Drugog svjetskog rata: 1939. nisam čuo grmljavinu rata, sada je čujem i strahujem

LONDON - Napeta situacija u svijetu u posljednje vrijeme usađuje strah u kosti. I dok oni mlađi smatraju da su prijetnje svjetskih lidera upravo samo prijetnje, oni stariji koji znaju kakve užase rat sa sobom nosi strahuju da su veliki sukobi na pragu svijeta.

Jedan od njih je i veteran Drugog svjetskog rata Heri Lesli Smit, koji se davne 1939. godine kao 16-godišnjak smijao na spominjanje riječi rat.

Na žalost, ubrzo je shvatio da rat nije samo pusta riječ, već da su u toj ljudskoj "tvorevini" prožeti užasi koje malo koji tinejdžer može da shvati.

U svojoj ispovijesti za Gardijan kaže da 1939. godine nije vidio da rat stiže, ali da to sada vidi, i kako kaže, nadajući se da griješi, strahuje za budućnost mladih generacija.

"Jezivo sjećanje me proželo ovog avgusta. Imam osjećaj kao da ljetni povjetarac donosi ratne vihore prema Britaniji, baš kao i te 1939. godine', napisao je Heri Lesli Smit, (94), veteran Drugog svjetskog rata, oficir RAF-a, u ispovijesti za Gardijan.

On poredi bliskoistočna dešavanja tačnije odnos Saudijske Arabije prema Jemenu sa Musolinijevim svirepostima u Etiopiji, 1935. godine, koji su bili naznaka rata. U svom poređenju, on ne štedi ni britansku vladu:

"Licemjerje britanske vlade i elitne klase je to što i dalje dopušta da nevina krv teče Sirijom, Irakom i Avganistanom. Vlada Tereze Mej insistira da se mir može postići samo dodatnim naoružavanjem u konfliktnim zonama. Venecuela ide ka anarhiji i stranoj intervenciji, dok istovremeno na Filipinima, koji su zaštićeni zbog savezništva sa Britanijom, ubijaju one ranjive, koji su od siromaštva pokušali da pobjegnu kroz pakao droge. A, kako imam 94 godine, za mene su sve ovo predznaci strašnog suda, zle kobi", napisao je Lesli Smit.

On je uvjeren da su ti jezivi znaci rata svugdje širom svijeta, ali najveći znak je to što su SAD dopustile da ih vodi Donald Tramp, čovjek oskudne časti, mudrosti i ljudskosti:

"Mislim da je suludo što Amerikanci vjeruju da će ih njihovi generali spasiti od Trampa, baš kao što su liberalni Nijemci vjerovali da će vojska zaštiti naciju od Hitlerove neumjerenosti", napisao je Lesli Smit.

S druge strane, on je uvjeren da ni Britanija nema čime da se ponosi.

"Još od iračkih ratova, naša zemlja ide silaznom putanjom, vlade, jedna za drugom, su uništavale demokratiju i socijalnu pravdu, upropastili blagostanje sa mjerama štednje, vodeći nas u ćorskok Brexita. Baš poput Trampa, ni Brexit se ne može poništiti liberalnim licemjerstvom, samo se može izmijeniti ako neoliberalni ekonomski model bude razbijen, baš kao što oslobođeni narod ruši i razbija statuu diktatora", piše Lesli Smit.

On smatra da nakon niza godina torijevske vladavine, Britanija više nije spremna da promijeni kurs istorije.

"Zapravo, nijedna nacija u Evropi niti Sjevernoj Americi nema šta da se žali, jer je svaka puna nejednakosti, masovne utaje korporativnog poreza, što je legalizovana korupcija, i neoliberalizma koji degradira društva", piše Smit, dodajući veoma ozbilno:

"Neophodan je samo jedan ludak da pritisne dugme. A, mi sad imamo dva".

Ipak, njega ovo ljeto tako podsjeća na ljeto 1939. godine, kako kaže, posljednje ljeto mira.

"Tog ljeta sam imao 16 godina i sa svojim prijateljima sam se smijao filmskim žurnalima Hitlera koji su se prikazivali u kinima. Mislili smo da smo mi van dometa tih čudovišta. Malo smo mi, tog ljeta 1939. godine, znali o životu bez mira, bez razaranja, bez vazdušnih napada, bez blic kriga... Nisam čuo grmljavinu rata kako dolazi, ali sad kao star čovjek, čujem je, i to zbog generacije mojih unuka i mlađih od njih. Nadam se da nisam u pravu. Ali, sam istovremeno prestravljen, samo zbog njih", napisao je Lesli Smit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije