Svijet

Pratite nas na Google news

Ističe ultimatum: Iran će probiti ograničenje zaliha uranijuma

Ističe ultimatum: Iran će probiti ograničenje zaliha uranijuma
Foto: Tanjug/AP | Ističe ultimatum: Iran će probiti ograničenje zaliha uranijuma
Tanjug

Iran će u narednih 10 dana probiti ograničenje zaliha uranijuma koje su određene nuklearnim sorazumom Teherana sa svjetskim silama, izjavio je portparol iranske agencije za atomsku energiju Behrouz Kamalvandi.

On je upozorio da Iran ima potrebu za obogaćenim uranijum do 20 procenata što je samo korak od nivoa za izradu nuklearnog oružja, prenio je AP.

Kamalvandi je rekao da je Iran već učetvorostručio proizvodnju nisko obogaćenog uranijuma i rekao da će Teheran povećati nivoe obogaćivanja uranijuma "na osnovu potreba zemlje".

Portparol iranske nuklearne agencije Behrouz Kamalvandi objavio je to na konferenciji za novinare sa lokalnim novinarima u iranskom objektu za tešku vodu Arak koja je uživo prenošena na iranskoj državnoj televiziji.

Iranu je potrebno pet procenata obogaćivanja za nuklearnu elektranu u južnoj iranskoj luci Bušer, a 20 odsto obogaćivanja za istraživački reaktor u Teheranu, rekao je portparol.

Teheran je saopštio da će smanjiti usklađenost sa međunarodnim nuklearnim sporazumom koji je postignut sa svjetskim silama 2015. godine u znak protesta zbog odluke Sjedinjenih Američkih Država da se povuku iz sporazuma i ponovo im uvedu sankcije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije