Svijet

Istorijska odluka: Džordž Santos izbačen iz Kongresa

Istorijska odluka: Džordž Santos izbačen iz Kongresa
Foto: Tanjug/AP | Istorijska odluka: Džordž Santos izbačen iz Kongresa

Predstavnički dom je glasao za isključenje republikanskog poslanika iz Njujorka Džordža Santosa zbog kršenja etike, čime je postao tek šesti poslanik koji je ikada izbačen iz tog vijeća.

Za uspjeh rezolucije bila je potrebna je dvotrećinska većina glasova.

Predsjednik Predstavničkog doma Majk Džonson saopštio je da je 311 članova Predstavničkog doma glasalo za isključenje Santosa. Protiv isključenja je glasalo 114, a dva člana su zabilježila da su "prisutna".

On je prvi član Kongresa koji je izbačen od Američkog građanskog rata, a koji nije prvo bio osuđen za krivično djelo.

Prema riječima bivšeg poslanika Predstavničkog doma, isključenje se administrativno rješava na isti način kao i upražnjeno mjesto, uključujući smrt ili ostavku.

Službenik Doma preuzima kontrolu nad kancelarijom i donosi odluke u ime te kancelarije. Oni će odlučiti kako će Santosova kancelarija biti očišćena, između ostalih koraka. Njegov okružni ured ostaje netaknut za konstitutivne potrebe.

Službenik komore će obavijestiti guvernera Njujorka da sada postoji slobodno mjesto u trećem okrugu Njujorka. Zatim je na demokratskoj guvernerki Keti Hočul da zakaže vanredne izbore da ga zamijeni, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije