Svijet

Istraživanje pokazalo da li Ukrajinci žele da Zelenski ostane na čelu države

Istraživanje pokazalo da li Ukrajinci žele da Zelenski ostane na čelu države
Foto: Yunus Erdogdu/Pexels | Istraživanje pokazalo da li Ukrajinci žele da Zelenski ostane na čelu države

Dvije trećine Ukrajinaca smatra da Volodimir Zelenski treba da ostane predsjednik do kraja vanrednog stanja, pokazali su rezultati istraživanja Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju (KMIS), sprovedenog u okviru projekta "Mobilize" krajem maja.

U izvještaju se navodi da 70 odsto ispitanika smatra da Zelenski treba da ostane predsjednik do kraja vanrednog stanja, dok se 22 odsto se izjasnilo protiv.

"U zavisnosti od regiona prebivališta, sa ovim se slaže 65-74 odsto ispitanika, odnosno velika većina Ukrajinaca ne dovodi u pitanje legitimitet predsjednika", navodi se u izvještaju, prenosi Ukrinform.

Istovremeno, prema anketi, većina Ukrajinaca, 56 odsto uglavnom ili potpuno odobrava aktivnosti Zelenskog kao predsjednika Ukrajine, dok njih 37 odsto ne odobrava, prenosi Tanjug.

U prethodnom istraživanju u septembru 2023, 77 odsto je podržalo njegov učinak.

"Prema tome, nivo odobravanja je značajno smanjen, ali ostaje na visokom nivou", napominje se u istraživanju KMIS-a.

Pored toga, od ispitanika je traženo da odgovore koja od osam riječi ili fraza najbolje opisuje odnos prema predsjedniku.

Iako postoji tendencija smanjenja udjela onih koji se prema predsjedniku odnose sa divljenjem sa 33 odsto u julu 2022. na 8 odsto, generalno gledano, većina Ukrajinaca (69 odsto) ima neutralno-pozitivan stav (sa izraženijom neutralnošću i uzdržanošću) prema Zelenskom, primjećuju sociolozi.

Istraživanje je sprovedeno od 26. maja do 1. juna, a telefonski je intervjuisano 2.011 punoljetnih stanovnika teritorija pod kontrolom vlade Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije