Svijet

Italija sve bliže prvoj premijerki

Italija sve bliže prvoj premijerki
Foto: Wikipedia | Italija sve bliže prvoj premijerki

RIM - S porukom koja je mješavina hrišćanstva, materinstva i patriotizma, Đorđi Meloni raste popularnost zbog koje bi narednog mjeseca mogla da postane prva premijerka u istoriji Italije, kao i prvi lider zemlje iz redova ekstremne desnice poslije Drugog svjetskog rata.

Iako njena partija Braća Italije ima neofašističke korijene, Melonijeva je nastojala da rasprši strahove u pogledu njenog nasljeđa, navodeći da su birači umorni od takvih priča.

Pa ipak, postoje snažni nagovještaji da neće biti tako lako otresti se tog nasljeđa: simbol njene stranke uključuje plamen u tri boje, pozajmljen od neofašističke partije formirane ubrzo po završetku rata.

Ako Braća Italije pobijede na izborima 25. septembra, i 45-godišnja Melonijeva postane premijerka, to će se dogoditi skoro tačno 100 godina nakon što je Benito Musolini, fašistički diktator Italije, došao na vlast u oktobru 1922. godine.

"Za većinu italijanskih birača pitanja o antifašizmu i neofašizmu nisu ključni pokretač odluke za koga će da glasaju. Oni to ne vide kao dio sadašnjosti, već kao dio prošlosti", kaže Lorenco Preljasko, šef kompanije za istraživanje javnog mnjenja YouTrend.

Pa ipak, Melonijeva je svjesna pomne međunarodne pažnje koja prati njenu kandidaturu i radije koristi izraz "konzervativna" umjesto "ekstremno desne" kada opisuje svoju stranku, prenosi Glas Amerike.

Prije samo pet godina Braća Italije  čije ime je inspirisano prvim stihom italijanske himne  viđeni su kao marginalna stranka, kada su osvojili 4,4 odsto glasova. Sada ankete pokazuju da bi mogli da izbiju na prvo mjesto i osvoje čak 24 odsto glasova, nešto ispred Demokratske partije lijevog centra, koju predvodi bivši premijer Enriko Leta.

Prema italijanskom kompleksnom, djelimično proporcionalnom izbornom sistemu, koalicije iz kampanje dovode stranačke lidere na poziciju premijera, a ne samo osvojeni glasovi. Desničarski političari su ove godine obavili znatno bolji posao od demokrata u sklapanju izbornih partnerstava širokog dometa.

Melonijeva je pronašla saveznike u desničarskoj partiji Liga, koju predvodi Mateo Salvini, koji se, kao i ona, zalaže za suzbijanje ilegalne imigracije. Njen drugi saveznik je bivši premijer Silvio Berluskoni, iz stranke desnog centra Forca Italia.

Njena stranka je 2021. bila jedina veća partija koja je odbila da se pridruži italijanskoj Vladi nacionalnog jedinstva za vrijeme pandemije, koju je predvodio Mario Dragi, bivši šef Evropske centralne banke.

Dragijeva Vlada je doživjela krah prošlog mjeseca, nakon što su je napustili Salvini, Berluskoni i lider patije Pet zvijezda Đuzepe Konte, koji su preokupirani zbog slabih rezultata svojih stranaka u istraživanjima javnog mnjenja i lokalnih izbora.

"U anketama, Melonijevoj se odaje priznanje na dosljednom i koherentnom pristupu politici. Ona nije pravila kompromise", kaže Preljasko, dodajući da se takođe doživljava kao liderka koja ima jasne ideje  iako se ne slažu svi s tim idejama, naravno.

Prema njenoj autobiografiji iz 2021. "Ja sam Đorđa", veći dio njenog identiteta je izgrađen dok je odrastala u radničkoj četvrti Rima Garbatelja. Sa 15 godina se pridružila omladini Italijanskog socijalnog pokreta, neofašističkoj stranci sa simbolom plamena, i lijepila političke plakete po prijestonici.

Kada je imala 31 godinu, Berluskoni ju je postavio za ministarku za omladinu u svojoj trećoj i posljednjoj Vladi. Ali, ubrzo je krenula svojim putem i postala suosnivač stranke Braća Italije 2012.

(VOA)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije