Svijet

Italijanska mafija opsjeda Njemačku

Italijanska mafija opsjeda Njemačku
Foto: Agencije | Italijanska mafija opsjeda Njemačku

BERLIN - Njemačke obavještajne agencije vjeruju da je italijanska mafija od 2008. godine višestruko povećala svoje prisustvo u Njemačkoj.

Naime, prema podacima obavještajnih organizacija, 2008. godine u Njemačkoj je bilo aktivno 136 članova italijanske mafije, dok je, zaključno s junom ove godine, taj broj učetvorostručen i sada su registrovana čak 562.

Uglavnom, riječ je o dvije mafijaške organizacije, koje su se posebno brzo proširile u Njemačkoj - sicilijanska Koza Nostra, koja trenutno ima 124 svoja člana na njemačkom tlu, te Ndrangeta iz Kalabrije, čija su 333 člana registrovana u Njemačkoj.

Mafijaške aktivnosti u Njemačkoj su prvi put zabilježene 2007. godine, kada je došlo do pucnjave ispred jednog italijanskog restorana u Duizburgu, gdje je u okršaju dvije mafijaške grupe život izgubilo šest osoba.

"Deset godina nakon ubistava u Duizburgu vidimo da su sve relevantne mafijaške grupe iz Italije i dalje veoma aktivne u Njemačkoj te da je njihov broj drastično porastao. Ovakav razvoj situacije jasan je znak da je došlo krajnje vrijeme da se suprotstavimo organizovanom kriminalu", kaže Irene Mihalić, zadužena za pitanje unutrašnjih poslova u partiji Zeleni.

Njemačke vlasti su takođe dale do znanja da su ovo samo registrovani članovi, te da je stvaran broj pripadnika ove dvije mafijaške organizacije vjerovatno daleko veći. Naime, registrovani mafijaši su oni čiji je boravak definitivno potvrđen u Njemačkoj. Međutim, njih je na njemačkim ulicama puno više.

Kako prenosi njemački "Spiegel", policijsko nastojanje da suzbije djelovanje mafije je prilično ograničeno. Naime, i dok su uspjeli da zamrznu imovinu vrijednu 5,6 miliona evra, procjenjuje se da su ove dvije grupe, kombinovano, uložile čak 100 milijardi evra posljednjih nekoliko godina. Broj istraga protiv mafijaša je takođe relativno skroman, jer se trenutno vlasti uglavnom bore protiv džihadista, koji su fokus najvećeg dijela njihovih istraga. Tokom posljednjih 10 godina, policija je pokrenula 102 istrage protiv italijanskih mafijaša, dok se protiv potencijalnih džihadista vodi čak 900 istraga, i to samo u 2017. godini.

"Broj istraga protiv italijanske mafije je samo pokazatelj da nema dovoljno detektiva na terenu, ali i onih koji su spremni da vode istragu protiv organizovanog kriminala. To je greška koju definitivno moramo ispraviti", zaključuje Mihalićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije