Svijet

Pratite nas na Google news

Italijanska regija nudi 25.000 evra ljudima da se dosele

Italijanska regija nudi 25.000 evra ljudima da se dosele
Foto: Ilustracija | Italijanska regija nudi 25.000 evra ljudima da se dosele
N.N.

Predivna italijanska regija Molise, novim stanovnicima nudi 25.000 evra ako se nasele u neko od njenih sela, iz kojih su se mladi iselili.

Molise se nalazi između Apenina i Jadranske obale, a poznat je po svojim nacionalnim parkovima. Uprkos prelijepom okruženju, njegova populacija drastično opada. Od 2014. broj stanovnika se smanjio za 9.000, a u devet gradova koji se nalaze u pokrajini lani nije rođeno nijedno dijete.

Načelnik opštine Donato Toma objavio je da će svako selo s manje od 2.000 stanovnika davati 700 evra mjesečno pune tri godine svima koji se dosele na njihovo područje i pokrenu neki biznis ili kompaniju.

"Mogu raditi bila što, otvoriti pekaru, prodavnicu kancelarijskog pribora, restoran, bilo šta. To je način da udahnemo život u naš grad, usput povećavajući populaciju", rekao je za "The Guardian".

Usto, obećao je da će svaki gradić dobiti 10.000 evra mjesečno za poboljšanje infrastrukture i kulturne ponude.

"Nije samo stvar u povećanju populacije. Ljudi moraju imati infrastrukturu i razlog da ostanu, inače ćemo za nekoliko godina opet biti na istom mjestu", dodao je.

Molise nije usamljen, dobar dio Italije bori se s padom populacije, a na području cijele Italije broj stanovnika je od 2014. do 2018. pao za 677.000. Trenutno je u Italiji 55 miliona stanovnika, što je najniža brojka u zadnjih 90 godina.

Molise nije prva italijanska regija koja je na ovaj način pokušala povećati svoju populaciju. Prije dvije godine selo Bormida na sjeverozapadu države nudilo je 1.600 evra onima koji žele da se dosele u njihovo mjestašce sa samo 394 stanovnika. Ranije ove godine Musomeli na Siciliji prodavao je napuštene kuće za dva evra, pod uslovom da ih kupci renoviraju.

Italija nije jedina evropska zemlja u kojoj stanovništvo postaje sve starije. Iako se procjenjuje da će broj stanovnika Evrope porasti sa 551 miliona u 2016. godini na 520 miliona 2070. godine, broj radno sposobnog stanovništva prema istim bi procjenama trebalo da opadne za 41 milion, javlja "Index.hr".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije