Svijet

Izaslanik UN za Jemen: Još nije jasno ko stoji iza napada

Izaslanik UN za Jemen: Još nije jasno ko stoji iza napada
Foto: N.N. | Izaslanik UN za Jemen: Još nije jasno ko stoji iza napada

NJUJORK - Izaslanik UN za Jemen Martin Grifits izjavio je danas da "još nije potpuno jasno" ko stoji iza napada na saudijska naftna postrojenja, upozorivši da je taj slučaj uvećao šanse za sukob u regionu.

"Još nije potpuno jasno ko stoji iza napada, ali sama činjenica da je Ansar Alah (zvaničan naziv pokreta Huta) preuzeo odgovornost, već je dovoljno loša", rekao je Grifits u Savjetu bezbjednosti UN.

Grifits smatra da je ovakav "izuzetno ozbiljan incident povećao šanse za sukob u regionu", prenosi Rojters.

On je pozvao jemensku vladu i Hute da bez odlaganja obnove mirovni proces.

Kako navodi Rojters, dva dana pošto je izveden napad na naftna postrojenja Saudi Armako, svjetski ekonomski i politički moćnici procjenjuju kakve će posljedice to imati na uzdrmano naftno tržiste, odnosno kako će se razviti situacija poslije tvrdnji SAD da Iran stoji iza napada, a ne Huti koji su preuzeli odgovornost.

SAD su objavile satelitske snimke, kao i tvrdnje obavještajaca da je Iran krivac za napade na saudijska naftna postrojenja, prenosi BBC.

Iran odbacuje bilo kakvu umiješanost u subotnje napade, za koje su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Huti, koje inače Iran podržava, ali neimenovani američki zvaničnici su u razgovoru s novinarima naveli da pravac i obim napada dovode u sumnju umiješanost Huta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije