SP Qatar 2022.

Svijet

Izbori u Brazilu: Bolsonaro ili Lula?

Izbori u Brazilu: Bolsonaro ili Lula?
Foto: Pixabay | Izbori u Brazilu: Bolsonaro ili Lula?
Agencije

RIO DE ŽANEIRO - Više od 120 miliona Brazilaca izlazi danas na birališta da bi se izjasnili da li se zemlja vraća pod upravu ljevice ili će desno orijentisani predsjednik ostati na čelu države još četiri godine.

Građani danas biraju predsjednika države, guvernere, senatore i poslanike u federalnom parlamentu i skupštinama 26 brazilskih država.

Glasačka mjesta otvaraju se u 8.00 časova po lokalnom vremenu, a glavni kandidati za čelnu poziciju u zemlji su aktuelni predsjednik Žair Boslonaro i njegov veliki politički protivnik Luiz Injasio Lula da Silva.

Nedavne ankete daju prednost Da Silvi - 50 prema 36 odsto ispred Bolsonara, prenio je AP. Anketirano je 12.800 ljudi, a margina greške je plus ili minus dva procenta.

Bolsonaro je u prvom mandatu ostao upamćen po zapaljivim govorima, pritiscima na demokratske institucije i oštro je kritikovan zbog načina na koji je rješavao pandemiju kovid-19. Pored toga, u prethodnom periodu zabilježena je najveća sječa šume u Amazoniji u prethodnih 15 godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije