Svijet

Kampanja u kojoj ubijaju kandidate

Kampanja u kojoj ubijaju kandidate
Foto: Tanjug | Izbori u Meksiku: Kampanja u kojoj ubijaju kandidate

MEKSIKO SITI - U najnasilnijoj izbornoj kampanji u istoriji Meksika, zapadna država Gerero postala je najopasnije mjesto u zemlji za vođenje predizborne kampanje.

U njoj je ubijeno najviše kandidata na izborima koji će biti održani 2. juna. Među onima koji su najsvjesniji opasnosti je Sintija Huarez.

Jedan od prvih ubijenih u kampanji bio je njen prijatelj iz djetinjstva Mojzes Moj Huarez Abarka.

Poznati aktivista za prava homoseksualaca, Abarka je bio kandidat opozicione Partije demokratske revolucije (PDR) na lokalnim izborima, ali su ga oteli naoružani ljudi.

Njegovo tijelo je kasnije pronađeno u masovnoj grobnici sa još 16 ljudi.

"Sa mojim prijateljom Mojom politički sam aktivna više od 20 godina. Ovo je najnasilnija kampanja do sada u državi Gerero i Akapulku", kaže Sintija, koja ga je zamijenila na izbornoj listi, prenosi BBC.

Što su izbori bliži, nasilje raste. U Akapulku je 22. maja otkriveno najmanje 12 leševa, od kojih je šest pronađeno u blizini pijace.

Nedavno istraživanje meksičke političke konsultantske firme "Integralia" otkriva mračnu sliku političkog nasilja širom zemlje.

Tokom kampanje za ove izbore, oko 200 javnih službenika, političara i kandidata je ubijeno ili im je prijećeno, a samo u državi Gerero zabilježeno je više od 50 žrtava.

Svi politički aktivisti su osjetili nasilje, iako su prema statističkim podacima najviše na udaru kandidati vladajuće stranke Morene.

Jedno od ubistava koje je privuklo najviše pažnje dogodilo se u državi Gerero, u Akapulku, neposredno prije katoličkog Božića.

Rikardo Taha, jedna od glavnih nada stranke Morene za gradonačelnika, ubijen je u restoranu dok je večerao sa tjelohraniteljom.

Političko nasilje narko-kartela nije ništa novo u Meksiku. Međutim, razmjere nasilja u ovoj kampanji šokirale su čak i iskusne političare.

Očekivalo se da će Taha dobro proći na izborima.

Mjesecima se hicima iz vatrenog oružja uklanjaju imena kandidata sa izbornih lista, što znači da će neki glasači biti primorani da biraju one koji najbolje služe interesima organizovanog kriminala, a ne potrebama njihovih zajednica.

Bivši gradonačelnik Akapulka Evodio Velaskez kaže za BBC da je dobijao prijetnje tokom cijele političke karijere.

Bio je kandidat za Kongres na predstojećim izborima, ali je odustao nakon što su se naoružani ljudi pojavili pred njegovom kućom. Bilo je to očigledno zastrašivanje.

"Bolje spriječiti nego liječiti. Neću da budem samo još jedan broj u crnoj statistici", kazao je on.

Dodao je da je od saveznih vlasti tražio da mu dodijele obezbjeđenje, ali ga nije dobio.

Velaskez kaže da je ova najkrvavija predizborna kampanja posijala "neizvjesnost i strah u društvu" i za to krivi "neuspješne javne politike u oblastima prevencije i bezbjednosti".

Ipak, predviđa se da će kandidati vladajuće stranke dobiti lokalne i državne izbore u Gereru. Birači u ovoj državi će vjerovatno opet izabrati jednu od najkontroverznijih ličnosti u meksičkoj politici, senatora Feliksa Salgada Masedonija.

Senator je bio primoran da odustane od trke za guvernera države 2021. godine zbog optužbi za silovanje i seksualni napad.

Poricao je optužbe, koje su na kraju odbačene.

Tokom čitavog skandala, računao je na čvrstu podršku predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Ankete pokazuju da oko 60 odsto Meksikanaca smatra da su gradovi u kojima žive nebezbjedni.

Međutim, senator Salgado Masedonio kaže da je to napredak u odnosu na prethodne godine.

Očekuje se da će senator Feliks Salgado Masedonio pobijediti na izborima, nakon što je 2021. godine morao da odustane od trke zbog optužbi za seksualni napad koje su kasnije odbačene.

Ipak, priznaje da veliki posao očekuje one koji pobijede na izborima 2. juna u Gereru i drugim dijelovima zemlje.

Kandidatkinja njegove stranke, Klaudija Šejnbaum, favorit je da postane prva žena na čelu Meksika.

"Moramo da napredujemo, korak po korak, dok ne uspostavimo mir u cijeloj zemlji", kaže senator Salgado.

Izborni dan se približava, a jedna Meksikanka kaže da će neprestane kriminalne aktivnosti uticati na to za koga će glasati.

U njenoj zajednici u Akapulku svaki dan nosi mnogo opasnosti.

"Ne možemo ni iz kuće da izađemo bez straha. Čak i ako ne tražite probleme, možete da se nađete na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Opasno je uvijek", kaže ona. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije