Svijet

Izborna komisija odbacila zahtjev Erdoanove partije

Izborna komisija odbacila zahtjev Erdoanove partije
Foto: Tanjug/AP arhiva | Izborna komisija odbacila zahtjev Erdoanove partije

ISTANBUL - Turska Visoka izborna komisija odbacila je zahtjev vladajuće AK partije predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana da organizuje novo prebrojavanje glasova u 31 opštini u Istanbulu, rekao je član Komisije, ali je ta stranka najavila žalbu.

Erdoan je juče rekao da se u lokalne izbore "umiješao organizovani kriminal", čime je najavljena mogućnost novih izbora 31. marta u Istanbulu, u kojem je sa malom razlikom pobijedila glavna opoziciona stranka.

Erdoanovi komentari nakratko su doveli do pada lire, što je uticalo na turski kapital. Nakon najnovije odluke, lira se zadržala na kursu od 5,65 u odnosu na dolar.

Predstavnik AK partije u Izbornoj komisiji Redžep Ozel rekao je novinarima da je ovo tijelo saglasano da se ponovo prebroje glasovi u 51 glasačkoj kutiji u 21 od ukupno 39 opština Istanbula. Ukupno 350 glasača odnosi se na svaku glasačku kutiju.

Zamjenik lidera AK partije Ali Ihsan Javuz rekao je da će njegova stranka podnijeti žalbu na tu odluku Komisije.

AK partija pozvala je na poništavanje izbora u opštini Bujukdžekmedže, u Istanbulu, ali Komisija se još nije izjasnila o tome.

Policija u Istanbulu jutros provjerava da li su glasači koji su se registrovali na adresama u Bujukdžekmedžeu zaista žitelji tog dijela grada, rekao je portparol policije i dodao da za sada nije otvorena krivična istraga.

AK partija je, da bi opravdala poziv na poništavanje izbora u toj opštini, saopštila da je 11.186 ljudi registrovano na neodgovarajući način.

Vladajuća partija je već izgubila većinu u Ankari od opozicione Republikanske narodne partije (DŽHP) i zatražila novo brojanje glasova u Istanbulu nakon što je DŽHP, sa malom razlikom, zabilježio pobjedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije