Svijet

Izlazne ankete: Makron ostaje bez apsolutne većine?

Izlazne ankete: Makron ostaje bez apsolutne većine?
Foto: Tanjug/AP | Izlazne ankete: Makron ostaje bez apsolutne većine?

PARIZ, - Francuski predsjednik Emanuel Makron na putu je da izgubi apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini, pokazuju prve projekcije izlaznih anketa nakon zatvaranja birališta na drugom krugu parlamentarnih izbora.

Rezultati izlaznih anketa pokazuju da će Makronova koalicija "Zajedno" osvojiti najviše poslaničkih mjesta, ali nedovoljno za apsolutnu većinu, a slijedi alijansa stranaka lijevog centra "Nupes" na čijem je čelu Žan-Luk Melenšon.

Ukoliko se ovakve projekcije ostvare i po objavljivanju konačnih rezultata izbora, "Zajedno" više neće biti u mogućnosti da sama glasa o prijedlozima zakona koje je usvojila Vlada.

Projekcije agencija "Ifop", "Opinionvej", Elabe" i "Ipsos" pokazuju da "Zajedno" osvaja između 200 i 260 poslaničkih mjesta.

Ljevičarska koalicija "Nupe"s Žan-Lik Melanšona osvaja 149 mandata u parlamentu koji broji 577 poslaničkih mjesta i tako će postati glavni opozicini činilac francuske skupštine.

Ekstremnodesničarsko Nacionalno okupljanje Marin Le Pen ostvarilo je u drugom krugu izbora istorijski rezultat sa osvojenih 89 mandata u parlamentu, navodi se u prvim procjenama instituta Ipsos-Sopra Steria, prenosi ''Mond''.

U Donjem domu je za apsolutnu većinu potrebno 289 mjesta.

Prema prvim rezultatima, na osnovu 65 odsto obrađenog glasačkog maetrijala, koalicija "Zajedno" vodi sa 35,72 procenata osvojenih glasova ili 50 mandata u skupštini, objavljeno je na sajtu francuskog ministarstva unutrašnjih poslova.

"Nupes" Žan-Lik Melanšona osvojila je 26,43 odsto glasova ili 23 mandata u parlamentu.

Na trećem mjestu je desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen sa osvojenih 21,78 odsto glasova, odnosno 20 poslaničkih mjesta.

Četvrti su Republikanci sa 8,47 odsto glasova, navodi francusko Ministarstvo.

Građani Francuske glasali su danas u drugom krugu parlamentarnih izbora. Glasalo se za kandidate za 577 poslaničkih mjesta.

Prvi krug izbora, koji je održan 12. juna, obilježila je rekordno mala izlaznost od 47,7 odsto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije