Svijet

Izrael bira model odgovora na iranski napad

Izrael bira model odgovora na iranski napad
Foto: Tanjug/AP | Izrael bira model odgovora na iranski napad

JERUSALIM, TEHERAN - Izrael tvrdi da će odgovoriti na napad Irana, ali tako da kontraudar ne izazove širi sukob i ne bude blokiran od SAD.

Teheran, s druge strane, ponavlja da ne želi tenzije, ali da će uzvratiti još snažnije. Daleko od Bliskog istoka, svijet upozorava na eskalaciju krize, a SAD da ne žele nove nemire s čime je, kako kažu, upoznat i premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze se nastavljaju, a nasilje na Zapadnoj obali je u porastu.

Izrael je odlučan u namjeri da odgovori na napad Irana, ali je nejasno kada i u kom obimu. Ratni kabinet na čelu sa premijerom Benjaminom Netanjahuom razmatrao je detalje kontraudara. Trebalo bi da bude moćan, takav da ne izazove rat širih razmjera i ne bude blokiran od Sjedinjenih Država.

Teheran upozorava da ne želi tenzije, ali da će uzvratiti još snažnije ukoliko Tel Aviv ili Vašington odgovore na njihov udar, što je potvrdio i i šef diplomatije Irana. Građani i javnost vjeruju da će Izrael ubrzo napasti zbog čega je situacija napeta.

Ujedinjene nacije, Rusija i Kina upozoravaju na opasnost od eskalacije krize na Bliskom istoku, a SAD da ne žele nove sukobe. Američki predsjednik Džozef Bajden tvrdi da je fokusiran na bezbjednost Izraela, Bliskog istoka i Pojasa Gaze, a Bijela kuća da je Bajden upozorio Netanjahua kako ne želi rat širih razmjera.

Izraelska vojska (IDF) odlaže najavljivanu ofanzivu na Rafu zbog krize sa Teheranom, dok Stejt department ističe "značajnu promjenu na bolje" u izraelskom pristupu u pregovorima o primirju. Sada, kako kažu, Hamas odbacuje najnoviji prijedlog o prekidu sukoba, koji je ušao u 193. dan.

Nasilje između izraelskih vojnika i doseljenika i Palestinaca u porastu je na Zapadnoj obali, otkako je u petak nestao izraelski tinejdžer koji je kasnije pronađen mrtav. IDF su za ubistvo optužile "palestinske terorističke organizacije". U novim incidentima poginula su trojica Palestinaca.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije