Svijet

Izrael dozvolio ulazak hiljadama palestinskih radnika

Izrael dozvolio ulazak hiljadama palestinskih radnika
Foto: Ilustracija | Izrael dozvolio ulazak hiljadama palestinskih radnika

JERUSALIM - Izrael je dozvolio da hiljade Palestinaca iz pojasa Gaze uđu u tu zemlju da rade.

Smatra se da je to u okviru razumijevanja s islamskim ekstremističkim Hamasom u cilju sprečavanja četvrtog rata na toj teritoriji pod izraelskom i egipatskom blokadom.

Izrael je ukinuo hiljade radnih dozvola kada je parališuća blokada uvedena 2007. godine, nakon što je Hamas silom preuzeo vlast u Gazi pobijedivši snage lojalne rivalskom umjerenijem Fatahu.

Blokada i tri rata između Hamasa i Izraela su uništile ekonomiju u Gazi, gdje je nezaposlenost premašila 50 odsto.

U posljednjih nekoliko mjeseci Izrael je prećutno uveo neke mjere da ublaži blokadu u okviru nezvaničnog primirja s Hamasom kojem je posredovao Egipat u zamjenu za smanjeno raketiranje sa te palestinske teritorije i smanjenje obima nedjeljnih protesta duž granice.

Dozvolio je, između ostalog, da Katar isporuči milione dolara u kešu kako bi omogućio Hamasu da isplati zaposlene u javnim službama i da UN povećaju pomoć.

Palestinski zvaničnici kažu da Izrael sada obezbjeđuje 5.000 takozvanih trgovačkih dozvola i daje ih Palestincima koji rade kao radnici u građevinarstvu, poljoprivredi i proizvodnji.

Izvještaje o dozvolama nije komentarisala ni izraelska vojna uprava zadužena za civilne poslove u Gazi, ni zvaničnici Hamasa.

Za Izrael takva izmjena politike uključuje izvjesne i političke i bezbjednosne rizike.

Izrael i Hamas su ljuti neprijatelji i dozvola da hiljade mladih ljudi uđu iz Gaze na teritoriju Izraela mogla bi da izazove kritike, posebno u vrijeme kada je premijer Benjamin Netanjahu na udaru rivala čvrstorukaša jer nije zaustavio raketiranje iz Gaze.

Drugi, međutim, tvrde da je poboljšanje životnih uslova u Gazi u interesu Izraela.

Izraelska strana je povećala broj dozvola za ulazak u Izrael sa manje od 1.000, koliko ih je izdato 2017. godine do 5.000.

To je samo dio od 26.000 Palestinaca koji su dolazili iz Gaze da rade u Izraelu prije nego što je izbio drugi palestinski ustanak, intifada, protiv izraelske okupacije 2000. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije