Svijet

Pratite nas na Google news

Izrael i Emirati postigli istorijski mirovni sporazum

Izrael i Emirati postigli istorijski mirovni sporazum
Foto: Tanjug/AP | Izrael i Emirati postigli istorijski mirovni sporazum
Tanjug

VAŠINGTON - Izrael i Ujedinjeni arapski emirati postigli su danas istorijski mirovni sporazum koji će dovesti do potpune normalizacije odnosa između dvije bliskoistočne države, a posrednik u postizanju sporazuma bio je američki predsjednik Donald Tramp.

Po tom sporazumu Izrael se obavezao da će obustaviti suverenitet na područjima Zapadne obale koja je predmet rasprave o aneksiji, saopštili su zvaničnici Bijele Kuće, a prenosi Rojters.

To je prvi sporazuim te vrste potpisan od sporazuma iz 1994. godine između Izraela i Jordana, a kako navodi britanska agencija on je i poen u Trampovoj spoljnoj politici uoči predsjedničkih izbora koji se održavaju 3. novembra.

U pregovore oko postizanja sporazuma veoma su bili uključeni Trampov zet i viši savjetnik Džared Kušner, emerički ambasador u Izraelu David Fridman i predstavnik za Bliski istok Avi berkovic, kao i američki državni sekretar Majk Pompeo i savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Robert o Brajen.

"Ovaj istorijski diplomatski proboj doprineće miru na Bliskom istoku i predstavlja testament diplomatiji i viziji trojice lidera i hrabrosti UAE i Izraela da pokrenu novi put koji će otvoriti vrata velikom potencijalu regiona", navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Sporazum predviđa i da se muslimanima omogući veći pristup džamiji Al-Aksa u Starom gradu Jerusalimu, kao i da lete iz Abu Dabija u Tel Aviv, a sa druge strane UAE i Izrael će proširiti i ubrzati saradnju u pogledu liječenja i razvoja vakcine protiv novog korona virusa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije