Svijet

Izrael predstavio Carmel prototip "pametnog tenka"

Izrael predstavio Carmel prototip "pametnog tenka"
Foto: Ilustracija | Izrael predstavio prototip "pametnog tenka"

MOSKVA - Izrael je predstavio prototip oklopnog vozila budućnosti — takozvani "pametni" tenk.

Posada će nositi specijalni šljem, sličan onom koji nose piloti aviona F-35.

Moguće je, međutim, da će se ova oklopna vozila koristiti i bez posade za obavljanje najopasnijih zadataka na ratištu.

Vojna oprema se modernizuje, poboljšavaju se borbena vozila, a posebna pažnja posvećuje se upravo tehnici, koja radi nezavisno od čovjeka, ili mu aktivno pomaže. Danas nije riječ samo o uobičajenim bespilotnim letjelicama, nego i o podmornicama, pa čak i tenkovima. Tehnika na daljinsko upravljanje se ne saginje pred mecima i bez straha juriša u vatru.

Veliki gubici

Tenkovi su izmišljeni da bi oklopom zaštitili posadu, koja se nalazi unutra. To je izvjesno vrijeme bilo od pomoći, ali ubrzo se pojavilo protivtenkovsko oružje, koje je u stanju da uništi bilo koje oklopno vozilo.

Prema zvaničnim podacima, tokom Drugog svjetskog rata uništeno je 96.500 sovjetskih tenkova i nešto više od 30.000 njemačkih tenkova. Naravno da su i ljudske žrtve bile ogromne.

Posljednjih decenija tenkovi su veoma napredovali i modernizovali se.

Tri kompanije proizvode pametne tenkove

Izrael je sada predstavio nove "pametne" tenkove — tri verzije prototipa borbene mašine budućnosti — Carmel (Karmelj). Po izgledu i naoružanju (koristi top kalibra 30 milimetara), to je, prije svega, borbeno vozilo pješadije. Posadu čine dvije osobe i opremljene su sa desetinama kamera, radarima i senzorima. Tenkisti će vjerovatno moći da se mijenjaju — obojica će moći i da upravljaju vozilom i da vrše izviđanje, kao i da koriste oružje i ostalu opremu.

Proizvođači "pametnih tenkova" su tri kompanije — Izraelska vazduhoplovna industrija, Rafael i Elbit Marahot.

Tenkovi su opremljeni najnovijom tehnologijom, koja obezbjeđuje pregled terena od 360 stepeni, a to omogućavaju brojni senzori.

Posada borbene platforme, koju je predstavila kompanija Elbit Marahot, dobiće šljemove "Iron Vision", a informacija će se prikazivati na njihovim ekranima. Takve šljemove koriste i piloti američkog borbenog aviona pete generacije F-35.

Kompanija Rafael koristi "staklenu kabinu", zahvaljujući kojoj posada dobija informacije iz okruženja.

Inženjeri Izraelske vazduhoplovne industrije predstavili su sisteme koji će prikazivati podatke i na velikim panoramskim ekranima, kao i na ličnim displejima operatora.

Može se reći da se najnaprednija dostignuća nauke i tehnologije, koja su se ranije primjenjivala samo u najskupljim sistemima naoružanja, danas sve više koriste prilikom razvoja obične kopnene tehnike.

 

 

Kakvo je stanje u Rusiji?

Prema riječima šefa Glavne uprave za naučna i inovaciona istraživanja Ministarstva odbrane Rusije Vjačeslava Presnuhina, najveća pažnja se posvećuje razvoju i snabdijevanju vojske perspektivnim vrstama naoružanja i robotizovanim sistemima. On podsjeća da postoji i Komisija za razvoj robotike, na čijem čelu je ministar odbrane, piše "Sputnjik".

"Organizacija za razvoj robotizovanih sistema za vojsku jedna je od glavnih djelatnosti našeg tima. Formiran je Glavni naučno-istraživački centar za robotiku pri Ministarstvu odbrane, čiji je cilj da riješi čitav niz zadataka. Vojska budućnosti je vojska inovacija. To se odnosi na bilo koji dio odbrane — od terenskih nanokuhinja, do robotizovanih svemirskih sistema", objašnjava Presnuhin.

Ruska oklopna vozila se već opremaju sistemima vještačke inteligencije. Jedan od dobro poznatih je sistem IDBMS, koji je kompatibilan sa tenkom T-80U-M1. Sistem je odgovoran za upravljanje tenkom i za gađanje, a sposoban je da uskladi svoje akcije sa drugom opremom preko računarskih mreža i da prima instrukcije iz kontrolnog centra.

Najsavremeniji ruski tenk T-14, koji je baziran na platformi "Armata", prema ideji konstruktora realizuje koncepciju "mrežnog" ratovanja. Borbeno vozilo je namijenjeno za izviđanje, za označavanje mete i za prilagođavanje vatre artiljerijskih sistema i tenkova iz njihove pratnje.

Budućnost rata su roboti

Još jedan perspektivni sistem, koji bi uskoro trebalo da uđe u sastav naoružanja ruske vojske, jeste multifunkcionalni robotski sistem na daljinsko upravljanje — "Udar". On uključuje mobilni robot za podršku, koji je napravljen na bazi šasije BMP-3, bespilotnu letjelicu za izviđanje, kao i punkt za daljinsko upravljanje na bazi šasije Ural-4320.

Osim toga, ruski naučnici već nekoliko godina rade na stvaranju inteligentnog sistema za kontrolu kretanja oklopnih vozila. Istraživački i proizvodni centar pri Jugozapadnom državnom univerzitetu iz Kurska od 2014. godine razvija sistem za automatsko kretanje gusjeničara, odnosno za vještačku inteligenciju vozila.

Uz takvu modernizaciju vojne tehnike u tehnički razvijenim zemljama, kada se oklopna vozila osnaže vještačkom inteligencijom, može se pretpostaviti da će tenkovi uskoro moći da funkcionišu bez posade.

Na bojnom polju će se boriti — roboti protiv robota.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije