Svijet

Pratite nas na Google news

Izvještaj BVT: Islamski terorizam najveća opasnost za Austriju

Izvještaj BVT: Islamski terorizam najveća opasnost za Austriju
Foto: Ilustracija | Izvještaj BVT: Islamski terorizam najveća opasnost za Austriju
Tanjug

BEČ - Najveća prijetnja po bezbjednost Austrije je islamski terorizam, navedeno je u godišnjem izvještaju Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT).

Prije svega "strani ratnici", koji se vraćaju u Austriju predstavljaju teško procjenjiv potencijal prijetnje, ukazuju bezbjednosne službe.

Svojom vojnom obukom, a i učešćem u ratnim dejstvima "povratnici" predstavljaju veliku prijetnju.

Često je prag primjene sile niži, a ujedno i djelovanje tih povratnika je bez ikakve empatije, objašnjava se u izvještaju.

Takođe se ukazuje i da povratnici održavaju kontakte sa terorističkim organizacijama koje djeluju u ratnim područjima i raspolažu mrežama u drugim zemljama.

BVT ističe da, prema zvaničnim podacima, ima 320 osoba koje su se borile u Siriji ili Iraku ili su iz Austrije željele da se pridruže tamošnjim borbama.

Od tog broja je 62 spriječeno da putuje na ratište, a 93 se ponovo vratilo u Austriju.

Pretpostavlja se da je 58 ubijeno.

BVT ima saznanje da se 107 boraca iz Austrije, krajem prošle godine, i dalje nalazilo na ratištu.

Da bi opasnost od terorizma u Austriji bila što manje primjenjuju se represivne i preventivne mjere, navodi se u izvještaju.

Tako je 23.oktobra prošle godine, na godišnjem samitu o prevenciji izrađena austrijska strategija za sprječavanje ekstremizma i za deradikalizaciju.

Na osnovu te strategije izrađen je nacionalni akcioni plan.

Takođe se u izvještaju navodi da su ljevičarsko-ekstremistički motivisana krivična djela opala, ali da desničarski-ekstremizam raste.

Tako je prošle godine bilo "svega" 137 ljevičarsko-ekstremistički motivisanih krivičnih djela, što je za 35,1 odsto manje nego 2017.

Na drugoj strani desničarski ekstremizam raste, iako blago, te je prošle godine zabilježeno 1.075 krivičnih djela koja su bila desnicarsko-ekstremistički motivisana, što je rast od 1,1 odsto u poređenju sa 2017.

U izvještaju BVT jedna tema je bila i špijunaža i djelovanje stranih službi.

Zbog geografskog položaja Austrije i članstva u EU, kao i ekonomske snage Austrija je poželjna teritorija za djelovanje stranih službi.

"Tokom prošle godine su ustanovljeni pokušaji vrbovanja od strane stranih obavještajnih službi u raznim društvenim sferama. Pored klasične špijunaže obavještajne aktivnosti usmjerene su sve više i na vršenje uticaja na državne strukture i strukture vlasti, kao i na dijasporu koja živi u Austriji", objašnjava se u izvještaju.

U Austriji su za krivična djela špijunaže, u međunarodnom poređenju, kazne male.

Ko, na primjer, špijunira na teret Austrije, mora računati na zatvorsku kaznu do tri godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije