Svijet

Izvještaj Pentagona: Kako Rusija utiče na Balkan

Izvještaj Pentagona: Kako Rusija utiče na Balkan
Foto: Ilustracija | Izvještaj Pentagona: Kako Rusija utiče na Balkan

VAŠINGTON - Rusija koristi medije, trgovinske odnose, strana direktna ulaganja, trgovinu u oblasti energetike, diplomatiju, vojno prisustvo, miješa se u političke procese i koristi zamrznute konflikte i na taj način predstavlja prijetnju Sjedinjenim Državama u Evropi, piše u izvještaju Pentagona (Ministarstva odbrane SAD), koji je objavio američki portal Politico.

U izvještaju se analiziraju tehnike "hibridnog ratovanja" koje, kako se navodi, Rusija primarno koristi kako bi širila svoj utjecaj u Evropi.

Kada je riječ o utjecaju Rusije na Balkanu, ukazano je na zavisnost država od uvoza ruskog plina.

U izvještaju je navedeno da trinaest istočnoevropskih zemalja uvozi 75 odsto ili više prirodnog plina, od ukupne potrebne količine, te da mnoge od tih zemalja nemaju domaću proizvodnju prirodnog plina.

" Rusija koristi ovu zavisnost kao sredstvo da utiče na donošenje odluka država partnera i saveznika SAD ili kažnjavanja država kada odluke koje donose nisu u skladu sa ruskim interesima", piše u izvještaju.

U izvještaju Pentagona se takođe ističe da Moskva ima sposobnost da promoviđe društvene podjele na Zapadu i slabi civilno društvo.

Jedan od mogućih odgovora SAD na uticaj Rusije je promovisanje političke i ekonomske liberalizacije. Između ostalog, kako se navodi, SAD mora promovisati inkluziju, toleranciju i širok spektar ljudskih prava širom Evrope.

"Evropska unija bi se mogla ohrabriti da podstakne liberalizaciju tako što bi ponudila više specifičnih opcija za članstvo državama čiji, u ovom trenutku, izgledi za članstvo nisu realni", navodi se u izvještaju.

U izvještaju se ukazuje na tri cilja globalne strategije ruskog predsjednika Vladimira Putina. Da se povrati i osigura uticaj Rusije na bivše države Sovjetskog Saveza, da se povrati status "velike sile" u svijetu i predstavi kao pouzdan akter, moćan regionalni igrač i uspješan posrednik u cilju sticanja ekonomskog, vojnog i političkog uticaja na države širom svijeta.

Izvještaj upozorava i na partnerstvo Rusije i Kine koje dijele afinitet prema autoritarnoj stabilnosti i imaju usaglašene stavove o suprotstavljanju međunarodnim normama koje se tiču ljudskih prava, sajber prostora i svemira.

(Avaz.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije