Svijet

Izvjestilac EP za Tursku: EU da prekine pregovore sa Erdoanom

Izvjestilac EP za Tursku: EU da prekine pregovore sa Erdoanom
Foto: Arhivska fotografija | Izvjestilac EP za Tursku: EU da prekine pregovore sa Erdoanom

STRAZBUR - Izvjestilac Evropskog parlamenta za Tursku Kati Piri rekla je na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta da bi EU trebalo da prekine pregovore sa Turskom zbog kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

"Ovo ćutanje Savjeta podgrijava Erdoanov autoritarni režim, kao i razočaranost demokratskih snaga u Turskoj", rekla je holandska poslanica i izvjestilac za Tursku Kati Piri, koja smatra da bi Savjet trebalo da prekine sve pregovore s Erdoanom, prenosi Hina.

Ona je u raspravi istakla da se ljudska prava u Turskoj sve više krše, a da EU nije dovoljno preduzela po tom pitanju.

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han govorio je o negativnom razvoju u pogledu vladavine prava i ljudskih prava u Turskoj.

Kako je rekao, Turska ignoriše vrijednosti na kojima se temelji EU, ali je dodao da će ta zemlja ostati strateški partner od velike važnosti za EU, i to u području migracija, borbe protiv terorizma i energetike.

"Naša saradnja putem instrumenta za izbjeglice, dobar je primjer uspješne saradnje. EU mora da ostavi "otvorene kanale" u odnosima prema Turskoj, ali mora da traži od Turske da poštuje ljudska prava", rekao je Han.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije