Svijet

Japan: Zbog vulkana najviši stepen uzbune

Japan: Zbog vulkana najviši stepen uzbune
Japan: Zbog vulkana najviši stepen uzbune

Iznenadna erupcija vulkana na malom japanskom ostrvu natjerala je tamošnje vlasti da podignu uzbunu i apeluju na stanovništvo da odmah napusti to područje.

Iako nema podataka o povredama ljudi i načinjenoj šteti, vlasti su odlučile da evakuišu 150 stanovnika malog ostrva, javlja japanska nacionalna televizija NHK.

Vulkan Šindake iznenada je, oko 10 sati ujutru po lokalnom vremenu počeo da izbacuje velike količine dima, piše B92.

Prethodna erupcija ovog vulkana bila je u avgustu prošle godine i to je bila prva njegova erupcija od 1980. godine.

Japanska meteorološka agencija objavila je peti nivo upozorenja za tu oblast, najvišu na postojećoj skali, savetujući evakuaciju.

Vlasti ističu da su gas i kamenje koje Šindake izbacuje stigli do okeana. Osim toga, zvaničnici upozoravaju na mogućnost većih erupcija i pozivaju na “ekstreman oprez”.

Predsjednik opštine jednog sela na tom ostrvu Nobuaki Hajaši izjavio je da se oko 120 od ukupno 137 stanovnika ostrva nalazi u lokalnom centru za evakuaciju.

"Prvo se čula snažna eksplozija, a onda je počeo da izbija crni dim koji je prekrio nebo. Mirisalo je na sumpor", ispričao je on za televiziju NHK.

Hajaši je kazao da se još ne zna gde je nekoliko stanovnika ostrva. Jedna osoba, koja živi u teško pristupačnoj oblasti, trebalo je da bude evakuisana čamcem pošto ne može bezbjedno da dodje do skloništa kopnenim putem.

Brod Obalske straže i vojni helikopter poslati su na ostrvo kako bi evakuisali stanovnike.

Ostvro Kučinoerabu je prilično udaljeno od svih naselja sa većim brojem stanovnika i nalazi se na oko 160 kilometara južno od Sendai nuklearne elektrane.

Kako se navodi, ne postoje podaci o bilo kakvim nepravilnostima u radu elektrane zbog vulkanske aktivnosti.

Zbog preventive preusmereni su avionski letovi ka Okinavi i jugoistočnoj Aziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije