Svijet

Japan otvorio dijelove grada blizu nuklearke Fukušima

Japan otvorio dijelove grada blizu nuklearke Fukušima
Foto: Twitter / Printscreen | Japan otvorio dijelove grada blizu nuklearke Fukušima
Tanjug

TOKIO - Japan je danas ponovo otvorio delove grada Tomioka, iz koga je 2011. godine evakuisano stranovništvo nakon katastrofe u obližnjoj nuklearnoj elekrani Fukušima, ali većina nekadašnjih stanovnika ovog grada ne razmišlja o povratku.

Svečanom otvaranju oblasti veličine oko četiri kvadratna kilometra je prisustvovao i premijer Japana Fumio Kišida, u jeku sezone cvjetanja trešnje u ovoj zemlji, prenosi "AP".

Nekadašnji stanovnici Tomioke i posjetioci su slavili ponovno otvaranje šetnjom kroz ulicu koja je poznata pod imenom "tunel trešnjinog cvijeta".

Ukidanje naređenja o evakuciji nikako ne predstavlja konačan cilj, već samo početak oporavka, rekao je premijer Kišida, pozvavši da se nastavi rad na otvaranju drugih zona u koje je još uvijek zabranjen pristup.

Ljudi koji su nekada živeli u Tomioki, uprkos intenzivnoj dekontaminaciji ovog grada, uglavnom ne razmišljaju u povratku.

Mladim ljudima nedostaju poslovne prilike i smatraju da infrastruktura nedovoljno razvijena, a mnogi su već otpočeli novi život na drugim mjestima.

Porodice sa malom djecom se boje posljedica radijacije.

Samo 50 od oko 2.500 žitelja četvrti Jonomori i Osuge se vratilo u Tomioku ili izrazilo želju za povratkom.

Počev od 2017. godine, kada je Tomioka prvi put djelimično otvorena, se u ovaj grad vratilo samo oko 10 odsto prvobitne populacije.

Zemljotres koji je u martu 2011. godine pogodio Japan je doveo do curenja radijacije iz nuklearne elektrane Fukušima, zbog koje je 160.000 stanovnika u okolini elektrane bilo prisiljeno na evakuaciju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije