Svijet

Japan se sprema za super tajfun: Ovakva oluja nije viđena od 1958.

Japan se sprema za super tajfun: Ovakva oluja nije viđena od 1958.
Foto: N.N. | Japan se sprema za super tajfun: Ovakva oluja nije viđena od 1958.

Japan se sprema za super tajfun koji će pogoditi centralne i istočne delove zemlje za vikend. Otkazano je na stotine letova, a neće biti održana ni neka najavljena sportska dešavanja.

Tajfun Haganis mogao bi da bude najveća oluja koja je pogodila Japan još od 1958. godine. Svjetski kup u ragbiju je otkazan, kao i maraton u Sendaiu. Moglo bi da dođe i do otkazivanja trke Formule 1.

Očekuje se da Hagibis, što na japanskom znači brzina,stigne do japanskog ostrva Honšu u subotu, a prema riječima meteorologa tajfun bi mogao da donese rekordne količine kiše, velike talase i snažne vetrove, prenosi Rojters.

Kako se navodi, to bi mogla da bude najsnažnija oluja koja je pogodila Tokio od 1958. godine. U okrugu Čiba istočno od Tokija, zvaničnici su upozorili građane da pripreme najneophodnije stvari za tri dana.

Aviokompanija ANA otkazala je sve domaće letove, dok je Japan erlajns otkazao samo neke na aerodromima u Osaki i Nagoji.

Željeznice su najavile da će u subotu obustaviti linije između Tokija i Nagoje, kao i između Nagoje i Osake.

Japanski premijer Šinzo Abe naložio je članovima vlade da preduzmu neophodne mjere, prenosi agencija Kjodo.

"Vlada će raditi kao jedan kako bi se pripremila za tajfun", rekao je ministar za smanjenje rizika od katastrofa Riota Takeda.

Zvaničnici su upozorili i da bi pojedine zgrade mogle da se sruše pod naletima tajfuna koji sa sobom donosi vjetrove jačine 216 kilometara na sat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije