Svijet

Japanska vlada: Ozbiljno nas brinu potezi Rusije

Japanska vlada: Ozbiljno nas brinu potezi Rusije
Foto: Tanjug | Japanska vlada: Ozbiljno nas brinu potezi Rusije

TOKIO – Japanska vlada je izrazila zabrinutost zbog nagovještaja ruskog predsjednika Vladimira Putina da će sa Sjevernom Korejom produbiti saradnju u oblasti vojne tehnologije.

"Mi smo ozbiljno zabrinuti zbog Putinovih izjava u vezi njihovog mogućeg uticaja na regionalnu bezbjednost u okruženju naše zemlje", izjavio je generalni sekretar japanske vlade Jošimasa Hajaši na pres konferenciji, prenijela je japanska agencija Kjodo.

Putin je nakon razgovora sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom u Pjongjangu rekao da Rusija ne isključuje razvoj vojne i tehničke saradnje sa Sjevernom Korejom na osnovu sporazuma o strateškom partnerstvu koje je potpisano u srijedu, i primijetio da taj sporazum takođe predviđa uzajamnu "pomoć u slučaju agresije" na jednu od dvije zemlje.

Hajaši je kazao da ruska nabavka sjevernokorejskog oružja i njegova upotreba u invaziji na Ukrajinu predstavlja "jasno kršenje relevantnih rezolucija Saveta bezbjednosti UN", prenosi Tanjug.

Portparol japanske vlade je takođe kritikovao Putinove tvrdnje da bi trebalo preispitati režim sankcija UN protiv Severne Koreje koji je uveden zbog njenih programa razvoja raketnog i nuklearnog naoružanja, i dodao da su takve izjave "potpuno neprihvatljive. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije