Svijet

Jedan od najgorih vrelih talasa u novijoj istoriji Grčke

Jedan od najgorih vrelih talasa u novijoj istoriji Grčke
Foto: Tanjug/AP | Jedan od najgorih vrelih talasa u novijoj istoriji Grčke

ATINA - Grčka se trenutno suočava s jednim od najgorih toplotnih talasa u novijoj istoriji zemlje, a vlasti su i dalje u velikoj pripravnosti da se uhvate u koštac sa svim problemima koji bi mogli nastati usljed vremenskih nepogoda.

Vrućina od juče, koja će sigurno biti i sutra, izuzetno je teška u cijeloj zemlji, čineći mogućnost požara stvarnom prijetnjom za cijelu zemlju, ali najgore od ovog toplotnog talasa tek slijedi, piše "Grik riporter".

Očekuje se da će višednevni vreli talas dostići vrhunac ove sedmice, pošto masa vrelog vazduha, koji se kreće iz Afrike, i dalje nosi visoku temperaturu u južnu Italiju, Grčku, Tursku i Kipar.

Najviša temperatura vazduha juče i danas dostiže od 43 do 45 stepeni Celzijusa u mnogim dijelovima zemlje, a očekuje se čak i 46 i 47 stepeni Celzijusa u nekim područjima koja su posebno sklona vrućinama, posebno u regionima Tesalije i Stereje.

Temperatura tokom noći takođe će ostati visoka, posebno u urbanim područjima, povećavajući probleme stanovništvu, jer će biti teško spavati, piše list.

Očekuje se da će se izuzetno toplo vrijeme koje je počelo prevladavati u Grčkoj prošle sedmice nastaviti do četvrtka, 5. avgusta, nakon čega će niža temperatura situaciju učiniti znatno podnošljivijom.

Vlasti u Grčkoj savjetuju krajnji oprez i upozoravaju na veliki rizik koji toplotni talas predstavlja za stanovništvo.

Grčka je, takođe, pozvala građane da ograniče upotrebu električnih uređaja od 13 do 15 i od 18 do 22 časa zbog rizika od nestanka struje zbog prevelike potrošnje.

"Uslovi za elektroenergetski sistem su bez presedana, jer se očekuje da će potrošnja u narednim danima dostići vrhunske nivoe zbog vrlo visoke temperature. Iz tog razloga, koordinacija različitih tijela proizvođača električne energije na najvišem nivou je neophodna kako bi se osiguralo nesmetano snabdijevanje potrošača tokom ekstremnih vremenskih prilika", saopštilo je grčko Ministarstvo energetike.

Savjet javnosti, posebno veoma mladim, veoma starim licima i ugroženim grupama, je da preduzmu mjere kako bi se zaštitili od vrućine, da koriste ventilatore ili klimu za hlađenje, izbjegavaju fizičke vježbe na otvorenom, sunčanje i bogatu hranu, a savjetuju se lagani obroci od voća i povrća.

Stručnjaci, takođe, preporučuju tuširanje mlakom vodom, kao i hladne obloge na glavi i vratu.

Ljudima se, takođe, savjetuje da prilikom izlaska na otvoreno piju velike količine vode i voćnih sokova, da izbjegavaju alkohol, da nose šešir i sunčane naočare i široku odjeću od prirodnih materijala.

Za male bebe se savjetuje da im se, osim mlijeka, daju dodatne tečnosti.

Vlasti u Grčkoj, takođe, upozoravaju da starije članove porodice ne treba ostavljati same na duže vrijeme.

Opasnost od požara je izuzetno velika za sve regione u Grčkoj, a javnosti se strogo savjetuje da izbjegava sve aktivnosti koje mogu dovesti do slučajnih požara, poput spaljivanja biljnog otpada, roštiljanja ili upotrebe mašina koje stvaraju varnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije