Svijet

Jermenija optužila Azerbejdžan da krši primirje

Jermenija optužila Azerbejdžan da krši primirje
Foto: Tanjug | Jermenija optužila Azerbejdžan da krši primirje
Tanjug

JEREVAN - Ministarstvo odbrane Jermenije optužilo je danas azerbejdžanske oružane snage da su otvorile vatru na jermenske položaje i tako prekršile sporazum o prekidu vatre, prenosi TAS S.

„Oko 07:40 sati po lokalnom vremenu azerbejdžanske snage su ponovo prekršile primirje otvarajući vatru iz lakog oružja različitog kalibra na jermenske borbene položaje u istočnom sektoru granice između Jermenije i Azerbejdžana. Neprijatelj je potisnut uzvratnom vatrom “, saopštilo je Ministarstvo odbrane Jermenije.

Jermenija je saopštila i da nema gubitaka među svojim vojnicima, izvijestila je ruska agencija.

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u ponedjeljak u Njujorku sa šefovima diplomatija Jermenije i Azerbejdžana, a kako je saopštio Stejt department, to je prvi direktan razgovor između dvije strane od pograničnih sukoba ovog mJeseca, u kojima je bilo više desetina poginulih, prenio je ranije Rojters.

U razgovorima sa ministrom spoljnih poslova Jermenije Araratom Mirzojanom i njegovim azerbejdžanskim kolegom Džejhunom Bajramovim, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Blinken je u ponedjeljak istakao potrebu da se spriječe dalji sukobi i strane vrate mirovnom procesu, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

U obraćanju prije sastanka sa jermenskim i azerbejdžanskim ministrom spoljnih poslova, Blinken je rekao da je Vašington „ohrabren činjenicom da su borbe prestale i da nije bilo nikakvih novih vojnih akcija u proteklih nekoliko dana“.

Jermenija i Azerbejdžan dogovorili su se prošle nedjelje o prekidu vatre, čime je okončano dvodnevno nasilje povezano sa decenijama starim sporom između bivših sovjetskih republika oko teritorije Nagorno-Karabaha.

U borbama, od 12. do 14. septembra, za koje je svaka strana okrivila drugu, poginulo je više od 170 vojnika i to je najsmrtonosniji sukob od šestonedjeljnog rata 2020. godine, u kojem je uz hiljade mrtvih, Azerbejdžan ostvario značajne teritorijalne dobitke u i oko Nagorno-Karabaha, navodi Rojters.

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije