Svijet

Jevrejski desničari "proslavili" novu godinu racijom u džamiji

Jevrejski desničari "proslavili" novu godinu racijom u džamiji
Foto: Twitter / Printscreen | Jevrejski desničari "proslavili" novu godinu racijom u džamiji

JERUSALIM - Blizu 47.988 desničarskih Židova izvršilo je raciju u džamiji Al-Aksa između septembra 2021. i septembra 2022., a desničarska uprava Brda hrama rekla je da je ova godina bila najprometnija za Izraelce koji napadaju Al-Aksu u istoriji države apartheida, izvijestila je jučer novinska agencija Sama.

Uprava Brda hrama je rekla da je to povećanje od 65 odsto u poređenjui s prethodnom godinom. U subotu je obilježena jevrejska Nova godina - Roš Hašana; jevrejski praznici bilježe povećanje broja desničarskih Židova koji napadaju džamiju Al-Aksa, a okupacione snage ograničavaju Palestincima pristup muslimanskom svetom mjestu.

Proteklih sedmica, takozvane grupe s Brda hrama pozvale su Židove da pojačaju napade na džamiju Al-Aksa tokom praznične sezone.

Samo u nedjelju, izraelska okupaciona policija ispratila je 332 izraelska židovska naseljenika koji su upali u džamiju Al-Aksa i provocirali muslimanske vjernike.

Palestinske frakcije i vjerske institucije i osobe pozvale su muslimane da povećaju svoje prisustvo u džamiji Al-Aksa jer Izrael nameće stroga ograničenja na njihov ulazak kako bi napravio mjesta za napade doseljenika na mjesto kršeći međunarodno pravo.

(Middle East Monitor)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije