Svijet

Jeziv pokušaj ubistva sveštenika

Jeziv pokušaj ubistva sveštenika
Foto: Pixnio | Jeziv pokušaj ubistva sveštenika

​SESANITI - Osumnjičeni mafijaški gangster stavio je izbjeljivač u vino za pričešće u drskom pokušaju da otruje parohijskog sveštenika poznatog po tome što je govorio protiv organizovanog kriminala, javlja "The Telegraph".

Otac Feliče Palamara primjetio je čudan miris iz flaša u kojima je bilo vode i vina dok je predvodio misu u gradu Sesaniti, u južnom regionu Kalabrije - uporištu moćne mafijaške mreže 'Ndrangeta.

Odmah je obustavio službu i pozvao policiju. Testovi su otkrili da flaše sadrže izbjeljivač.

Policija analizira snimke sigurnosnih kamera kako bi pokušala da identifikuje ko je ušao u crkvu i hemikalijom kontaminirao vodu i vino.

Gutanje izbjeljivača bilo bi posebno opasno za sveštenika jer pati od astme i srčanih problema.

Čini se da je očigledan pokušaj ubistva izveden u znak odmazde za to što je osudio prisustvo 'Ndrangete u gradu.

Ta mafijaška organizacija zarađuje milione evra godišnje od trgovine kokainom i drugih kriminalnih aktivnosti.

"Siguran sam da ovaj čin zastrašivanja nema nikakve veze sa mojim parohijanima, jer sam ovdje već 10 godina i uvijek sam imao dobre odnose sa ljudima u parohiji", rekao je sveštenik za list "Korijere dela sera".

Dodao je:

"Nećemo dozvoliti nikome da nanese štetu parohiji. Niko ne može zaustaviti grad koji zaslužuje iskupljenje i koji želi da raste."

U avgustu prošle godine, lokalno gradsko vijeće je raspušteno zbog sumnje na mafijašku infiltraciju - što je mjera koja se često preduzima u naseljima na jugu Italije, gdje je uticaj mafijaških grupa i dalje snažan.

Ovaj incident nije prvi put da se ovom svešteniku prijeti. Prije nekoliko nedjelja, njegov automobil je izgreban, a dobijao je i prijeteća pisma.

"Osjećam se mirno, iako se nadam da će snage pravde uspjeti da dođu do dna ovih krivičnih djela", rekao je on.

Ranije ovog mjeseca, nakon što mu je automobil oštećen, otac Feliče je kritikovao "one koji nas uznemiravaju", aludirajući na 'Ndrangetu.

"Ali nastaviću da se molim za njih, sve dok ne vidimo u njima promjenu. I dalje ih volim, čak i ako je svaki njihov gest prožet mržnjom i bijesom. Vratiću im sa ljubavlju i milosrđem, jer jedino oružje koje znam je oprost."

Drugi sveštenici u gradu i organizacije civilnog društva takođe su terorisani, uključujući oca Frančeska Pontorijera, koji je dobio prijetnje smrću i pronašao mrtvu mačku na haubi svog automobila.

U drugom napadu, svešteniku po imenu Đani Rigoli, koji dolazi iz župe Varapodio u blizini grada Ređo Kalabrija, zapaljen je i uništen automobil ranije ovog mjeseca.

Biskupska konferencija Kalabrije osudila je ono što je nazvala "čin vandalizma" i rekla da Kalabriju "ne mogu i ne smiju da predstavljaju kriminalci koji su zaslijepljeni mafijaškim mentalitetom. Ovakvo ponašanje ne predstavlja Kalabrijce."

Biskupi su insistirali da Crkva radi na "promociji mira i zakonitosti" u tom regionu na vrhu italijanske "čizme".

Otac Pino de Masi, sveštenik koji je uključen u udruženje za borbu protiv mafije Libera, izrazio je solidarnost sa ciljanim sveštenicima, rekavši da će Crkva nastaviti da vrši pritisak za "oslobođenje od potčinjavanja mafiji", istovremeno promovišući "obrazovanje sljedeće generacije s alternativnom kulturom mafijaškoj."

Kampanju protiv sveštenika osudio je lokalni katolički biskup Atilio Nostro.

"Biskupija prolazi kroz period stradanja kao rezultat ovih zastrašivanja, koji nemaju nikakve veze sa normalnim hrišćanskim životom parohija. Ne smijemo se prepustiti ovom mentalitetu", rekao je on

Ana Serđi, profesorka kriminologije na Univerzitetu u Eseksu i stručnjak za 'Ndrangetu, rekla je da su sveštenici bili na meti jer su osudili mafiju i govorili u korist zakona i reda.

"Ovi sveštenici su u posljednjih nekoliko godina počeli da postaju malo glasniji o potrebi da se rekonstruišu društvene veze teritorije, da se odupru i osude moć klanova."

Još je navela:

"Ovo nije prvi put da je otac Feliče pretrpio zastrašivanje - on i drugi članovi sveštenstva u ovoj oblasti bili su meta u posljednjih nekoliko mjeseci. Lokalni klanovi 'Ndrangete imaju uticaj na život njegovog i drugih sela u provinciji."

'Ndrangeti je zadat udarac u novembru kada je više od 200 mafijaša, političara, javnih zvaničnika i biznismena osuđeno na ukupno 2.200 godina zatvora zbog zločina u vezi sa mafijom na vrhuncu najvećeg krivičnog suđenja u Italiji za posljednjih više od 30 godina.

Dugotrajno "maksi-suđenje" podiglo je poklopac na dubokom nivou dosluha između 'Ndrangete i elemenata ekonomije i države. Optuženi su osuđeni za širok spektar krivičnih djela, od ubistva i trgovine oružjem do iznude, lihvarstva, trgovine drogom i pranja novca.

Suđenje je bilo toliko veliko da je morala biti izgrađena specijalna sudska zgrada unutar bivšeg telefonskog centra u kalabrijskom gradu Lamezia Terme.

Ali, analitičari su sve vrijeme upozoravali da su u suđenju učestvovali mafijaši iz samo jednog dijela Kalabrije i da nema šanse da dovede do smrti 'Ndrangete, koja se proširila daleko izvan svojih kalabrijskih korena i sada ima interese širom svijeta, od Kanade i Južne Amerike do Australije.

Vjeruje se da ima godišnji prihod od oko 50 milijardi evra, od čega je najveći dio od trgovine kokainom, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije