Svijet

Ji: Sjeverna Koreja i SAD moraju da se uzdrže od provokativnih akcija

Ji: Sjeverna Koreja i SAD moraju da se uzdrže od provokativnih akcija
Foto: Arhiva | Ji: Sjeverna Koreja i SAD moraju da se uzdrže od provokativnih akcija

MANILA - Ministar inostranih poslova Kine Vang Ji zatražio je danas od svog severnokorejskog kolege Rija Jong Hoa da se Severna Koreja pridržava rezolucija Ujedinjenih nacija.

Vang je, takođe, poručio Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama da se uzdrže od provokativnih akcija.

Kako navodi Rojters, susret dvojice šefova diplomatija održan u Manili protekao je u dobroj atmosferi, dvojica misnistara su se toplo pozdravila prije susreta, koji je bio zatvoren za medije, a Vang nije želio da otkrije novinarima šta mu je Ri rekao tokom susreta.

Do susreta Vanga i Rija došlo je dan nakon što je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvojio nove, oštrije sankcije protiv Pjongjanga zbog nedavnih raketnih proba, prenijela je britanska novinska agencija.

SB UN uveo je nove sankcije Severnoj Koreji koje bi mogle da za trećinu smanje godišnji prihod ove zemlje od izvoza koji trenutno vrijedi tri milijarde dolara.

Sankcije su uvedene na osnovu rezolucije koju su sačinile SAD kao odgovor na najnovije probe dvije balističke rakete koje je Pjongjang izveo u julu.

Sankcijama se zabranjuje izvoz uglja, gvožđa, čelika, rude gvožđa i čelika kao i morskih plodova.

Takođe se zabranjuje zemljama da povećaju sadašnji broj radnika iz Sjeverne Koreje koji rade u inostranstvu, zatim se zabranjuju nova zajednička preduzeća sa Sjevernom Korejom kao i nova ulaganja u postojeća takva preduzeća.

Rezolucijom koja je jednoglasno usvojena dodato je i devet pojedinaca kao i četiri firme na crnu listu UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije