Svijet

Julija Skripalj progovorila: Nadam se da ću se vratiti kući

Julija Skripalj progovorila: Nadam se da ću se vratiti kući
Foto: Routers | Julija Skripalj progovorila: Nadam se da ću se vratiti kući

LONDON - Kćerka kontrašpijuna Sergeja Skripalja, Julija Skripalj, koja je preživjela napad nervnim agensom za koji Velika Britanija optužuje Rusiju, što Moskva kategorički odbacuje, uprkos svemu nada se da će se jednog dana vratiti kući, u Rusiju.

"Dok pokušavam da se nosim sa razočaravajućim promjenama sa kojima se suočavam i fizički i emotivno, živim dan za dan, želim da pomognem u njezi mog oca dok se on u potpunosti ne oporavi. Dugoročnije - nadam se da ću se vratiti u moju zemlju", poručila je Julija Skripalj u pisanom saopštenju na engleskom za britansku agenciju Rojters.

Julija i njen otac Sergej pronađeni su u nesvjesnom stanju 4. marta na klupici u britanskom gradu Solsberiju, nakon čega su hospitalizovani.

Ona je bila u komi 20 dana, a iz lokalne bolnice u Solzberiju je puštena pet nedjelja nakon trovanja i od tada nije imala kontakt sa medijima.

U kontakt sa britanskom agencijom stupila je putem policije, a govorila je i u kraćem video zapisu sa tajne lokacije u Londonu, pod zaštitim države Velike Britanije.

"Probudila sam se uz vijesti da smo oboje otrovani. Činjenica da je za ovo bio korišćen nervni agens je šokantna. Moj život je okrenut naopačke", rekla je ona u prvom medijskom obraćanju nakon trovanja.

Julija je, navodi agencija, govorila na ruskom jeziku, a za pisanu verziju koju je dostavila, kazala je da je napisala sebi i na ruskom i na engleskom jeziku.

Ruski ambasador u Londonu, Aleksandar Jakovenko, u više navrata je zahtjevao da vidi Juliju koja je rođena u Rusiji i njen je državljanin.

"Zahvalna sam na ponudama za pomoć od ruske ambasade, ali trenutno ne želim da iskoristim njihove usluge", kazala je Julija.

Nakon što je kratko govorila pred kamerom, odbila je da odgovara na dalja pitanja.

Nosila je svjetloplavu ljetnju haljinu, a na vratu joj je bio vidljiv ožiljak.

"Želim da ponovim ono što sam već pomenula u saopštenju, a to je da za mene ne govori niko, kao ni za mog oca, osim nas samih", rekla je Julija.

Sergej Skripalj je iz bolnice pušten 18. maja i više nije u kritičnom stanju, saopštila je bolnica.

"Ne želim da opisujem detalje, ali bolničko lječenje je bilo dugačko, bolno i depresivno", rekla je Julija na ruskom jeziku i dodala da je veoma zahvalna osoblju bolnice u Solzberiju kao i ljudima koji su im pomogli tog dana kada su otrovani.     

Nakon trovanja su uslijedile optužbe koje su Velika Britanija i Rusija međusobno uputile jedna drugoj, a nakon toga i međusobna protjerivanja diplomata iz Britanije i njenih država saveznica sa jedne, i iz Rusije sa druge strane.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, navodi britanska agencija, kazao da misli da Julija Skripalj govori pod prinudom.

"Nismo je ni vidjeli ni čuli", rekao je on, upitan da prokomentariše ovu priču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije