Svijet

Junker: Naredna godina ključna za EU i njeno mjesto u svijetu

Junker: Naredna godina ključna za EU i njeno mjesto u svijetu
Foto: Tanjug/AP | Junker: Naredna godina ključna za EU i njeno mjesto u svijetu

STRAZBUR - Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je u svom Pismu o namjerama Evropske komisije pozvao na veće jedinstvo EU kako bi se ojačala i stabilnost zapadnog Balkana.

Junker je u Pismu o namjerama Evropske komisije, čiji madat ističe sljedeće godine, naglasio važnost nastavka rada na jačanju, jedinstvu i demokratičnosti Evrope. Prema Junkeru, upravo 2019. godona biće ključna za EU i njeno mjesto u svijetu koji, prema njegovim riječima, postaje sve neizvesniji.

”Zajedno možemo doći do ujedinjenija, jače i demokratičnije EU. Zajedno možemo oblikovati svijet, izvoziti stabilnost, posebno na zapadni Balkan, i odbraniti međunaroni pravni poredak i naše vrijednosti”, poručio je Junker.

U Pismu o namjerama upućemom predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju i trenutno predsjedavajućem Evropskog savjeta asutrijskom premijeru Sebastijanu Kurcu Junker je naveo ključne inicijative Evropske komisije u narednom preriodu. One se odnose na jačanje privrede i investicija u EU, povezivanje kroz zajedničko digitalno tržište, jačanje Energetske unije i borbe protiv klimatskih promjena, jačanje unutrašnjeg tržišta i industrije u EU, jačanje Ekonomske i monetarne unije, trgovinu sa svijetom, zaštitu osnovnih prava kao i rad na novoj migrantskoj politici i jačanju uloge EU kao igrača na globalnoj sceni.

Upravo se pod inicijativom za jačanje uloge EU na međunarnodnoj sceni može svrstati i poziv Junkera za većim jedinstvom Unije i kada je riječ o zapadnom Balknau i proširenju.

”Potrebna nam je jedinstvena definicija pristupanja zapadnog Balkana. U suprotnom drugi bi mogli to da iskoriste i oblikuju naše susjedstvo”, poručio je Junker tokom svog govora o Stanju unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije