Svijet

Kabul zatražio hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti

Kabul zatražio hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Kabul zatražio hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti

KABUL - Predsjedavajući Vrhovnom savjetu za nacionalno pomirenje u Avganistanu Abdulah Abdulah zatražio je od Ujedinjenih nacija da organizuju hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN radi razgovora o situaciji u Avganistanu.

On je u objavi na Twitteru podsjetio da su predstavnici i izaslanici regionalnih zemalja, kao i obavještajnih agencija i zemalja "Proširene Trojke" (Rusija, SAD, Kina i Pakistan) na sastanku u Dohi jasno poručili da se problem Avganistana ne može riješiti vojnim putem.

"Oni su rekli da ne priznaju preuzimanje vlasti silom bilo koje strane i da insistiraju na tome da se ubrzaju mirovni pregovori", istakao je Abdulah.

Prema njegovim riječima, ključno je da se održi poseban sastanak Savjeta bezbjednosti UN kako bi se razgovaralo o najnovijim dešavanjima u Avganistanu, prenosi TASS.

Za manje od sedam dana, talibani su zauzeli 11 provincijskih prijestonica i pod opsadom drže najveći grad na sjeveru Avganistana Mazari Šarif. Borbe traju u Kandaharu i Laškar Gahu na jugu zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije