Svijet

Kakav napad u Siriji sprema Amerika?

Kakav napad u Siriji sprema Amerika?
Foto: N.N. | Kakav napad u Siriji sprema Amerika?

VAŠINGTON - Ako predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp odluči da upotrijebi silu u Siriji kao odgovor na "hemijski napad" u gradu Dumi, Vašington će morati da nanese moćniji napad nego prije godinu dana, smatra ekspert Centra za novu američku bezbjednost Nikolas Geras.

Ekspert je u članku u listu "Forin polisi" naveo da prošlogodišnji raketni udari SAD na avio-bazu Šajrat nisu postigli svoj cilj — avioni sirijske vojske su nastavili da lete sa aerodroma nekoliko sati nakon napada.

Osim toga, kako tvrdi Geras, "zalihe hemijskog oružja" Damaska su ostale netaknute i vladine snage su nastavile da ga koriste.

"Kako bi se Bašaru el Asadu nanijela značajna šteta i Tramp poslao jasnu poruku, SAD će morati da napadnu više ciljeva. Sve to, kako bi vojne mogućnosti sirijske vojske bile potkopan", piše Geras.

Po mišljenju eksperta, vojni objekti mogu biti mete napada kako na istoku, tako i na zapadu države.

Ranije su mediji saopštili da dva američka razarača kreću ka Sredozemnom moru.

Ranije je Zapad optužio Damask za navodni hemijski napad u sirijskom gradu Dumi. Moskva je negirala informacije o hlornoj bombi koju je navodno bacila sirijska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da su klevete o upotrebi otrovnih supstanci od strane sirijske vojske u cilju da se zaštite teroristi i opravdaju eventualni napadi spolja.

(NN/sputmiknews.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije