Svijet

Kako Orban na mala vrata u Brisel uvodi Trampa

Kako Orban na mala vrata u Brisel uvodi Trampa
Foto: Twitter / Printscreen | Kako Orban na mala vrata u Brisel uvodi Trampa

​BUDIMPEŠTA - Mađarska od 1. jula preuzima rotirajuće mjesto predsjedavajućeg u Evropskoj uniji. Za tu priliku je osmišljen novi slogan - Učinimo Evropu ponovo velikom, koji je kopija slogana koji već godinama koristi Donald Tramp, bivši predsjednik Amerike.

Kako prenosi "Politico", pod ovim sloganom će u narednih šest mjeseci mađarske diplomate voditi važne sastanke u Briselu i oblikovati političku agendu bloka koji čini 27 država članica. Učinimo Ameriku ponovo velikom bio je Trampov slogan kojim je 2016. pobijedio na predsjedničkim izborima u SAD (osvojio je manje glasova od Hilari Klinton ali je sakupio više elektora neophodnih za pobjedu).

Sada je Tramp u novoj kampanji pred izbore u novembru usred mađarskog predsjedavanja Unijom.

"To je referenca na aktivno predsjedavanje", rekao je Janoš Boka, mađarski ministar za pitanja EU.

Potom je nastavio:

"To zapravo pokazuje očekivanje da zajedno treba da budemo jači nego pojedinačno, ali bi da nam trebalo dozvoliti da ostanemo ono što jesmo kada se okupimo. Takođe oslikava ideju da je Evropa u stanju da postane nezavisni globalni akter u našem svijetu koji se transformiše".

Na konferenciji za novinare postavljeno je pitanje u vezi odjeka Trampovog slogana.

"Nemate osjećaj deža vu zbog Trampovog slogana. Ne znam da li je Donald Tramp ikada ponovo želio da Evropu učini velikom", rekao je Boka.

Mađarsko predsjedavanje Unijom je otkrilo Rubikovu kocku kao svoj logo, koju je Boka opisao kao "suštinu mađarske genijalnosti". Ministar je objasnio da će Mađarska iskoristiti svoje predsjedavanje da uvede novi konkurentan poljoprivredni sporazum "usredsređen na farmere" i traži efikasniju zaštitu spoljnih granica, da upravljaju osnovnim uzrocima migracije i da poboljša politiku njihovog povratka".

Istovremeno, dodao je on, biće aktivni napori da se učini napredak EU u proširenju "želimo da napravimo značajne korake u pogledu Moldavije, Gruzije i Ukrajine".

Postojala je bojazan da Budimpešta želi da izbaci iz kolosjeka ili da uspori kandidaturu Kijeva, s obzirom na to da premijer Viktor Orban otvoreno pokušava da podriva odnose sa Ukrajinom i traži bliže veze sa Moskvom.

Od nosioca rotirajućeg predsjedavajućeg Savjeta EU se očekuje da bude neutralan posrednik i da ostavi po strani svoje nacionalne interese kako bi obezbijedio prolazak zakonodavstvo. Evropski političari se, međutim, plaše da će Budimpešta iskoristiti poziciju visokog profila u svoju korist dok će tražiti kontakt u ključnim oblastima politike, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije