Svijet

Kako je Albanija postala centar evropskog šverca drogom

Kako je Albanija postala centar evropskog šverca drogom
Foto: Tanjug/AP | Kako je Albanija postala centar evropskog šverca drogom

Evropsko tržište marihuanom i kokainom, prema procjenama Europola pod kontrolom je albanske mafije koja je, zahvaljujući uspješnom biznisu trgovanja drogom zauzela visoko peto mjesto među najmoćnijim kriminalnim organizacijama svijeta

Evropski centar za nadzor droga i zavisnosti o drogama (EMCDDA) nedavno je objavio svoj izvještaj za 2018. koji je ponovo pokazalo da je konzumacija i dostupnost droga na evropskom kopnu u nezaustavljivom porastu.

Travu je prošle godine pušilo čak 27 miliona Evropljana. Na viskom drugom mjestu po konzumaciji je kokain kojeg je šmrkalo čak 3,5 miliona ljudi širm Evrope.

Trava je u odnosu na prije desetak godina jača za 10 odsto, a kokain, kaže izvještaj, nikad jeftiniji i čišći što donekle objašnjava ovu neobičnu pomamu.

Srušili cijenu koke u Evropi

Čak i sitni albanski dileri krijumčarenjem koke u bogate evropske zemlje mogu zaraditi i do 23.000 dolara pa ne čudi da se o ovaj posao baca sve više mladih Albanaca pa mafiji ne nedostaje regruta i kurira za svoj lukrativni biznis. Dodamo li tome činjenicu da je albanska vlada u direktnoj sprezi s mafijom što su nedavno dokazali snimci koje je objavio njemački Bild, dobićemo idealnu mafijašku državu.

Nastanku ovakve situacije kumovao je finansijski slom koji je 90-ih pogodio zemlju koja se jedva oporavila od posljedica komunističke diktature Envera Hodže. Zemlja je potonula u siromaštvo i korupciju, a mlade su generacije masovno iseljavale u Italiju gdje su se albanski mafijaški klanovi povezali s italijanskim.

Kriminal, korupcija i krijumčarenje drogom, oružjem i ljudima decenijama se tolerisalo pa je Albanija danas narko država u pravom smislu - krijumčarenje drogom prodrlo je u sve institucije, slično kao u Venecueli i Gvineji Bisao.

Američko izvještaj je 2018. Albaniju opisalo kao "dom nekontrolisane korupcije, slabašnih institucija i prozirnih državnih granica, trgovine drogom, utaja poreza i krijumčarenja ljudima".

Već nekoliko decenija Albanija slovi i za najvećeg ilegalnog proizvođača marihuane u Evropi, a albanska outdoor trava "othranila" je generacije i generacije hašomana na Balkanu.

U 2017. je zaplijenjeno 68 tona marihuane u vrijednosti od 680 miliona dolara. Nepregledna planinska područja koja je nemoguće kontrolisati kao i skroviti proplanci i klisure, kao stvorene su za nesmetani uzgoj "svete biljke".

Albansku mafiju nije ojačala trgovina travom kojom se već decenijama tradicionalno bave, već šverc kokaina, piše američki Vice.

U zadnjih desetak godina, albanske narko bande su postale glavni igrač u trgovanju kokainom u Velikoj Britaniji i na evropskom kontinentu. Svoj status je albanska mafija izborila dilanjem najčistijeg kolumbijskog kokaina po pristupačnim cijenama što je povećalo njegovu prodaju i potražnju, a to potvrđuju i izvještaja EMCDDA.

Novcem od droge kupuju se glasovi

Albanska mafija kontroliše rute za šverc kokaina iz Južne Amerike do velikih evropskih luka u Holandiji, Belgiji, ali i na hrvatskoj strani Jadrana. U albanskoj luci Dureš 2017. je tako zaplijenjeno 613 kilograma kokaina koji je bio skriven među pošiljkom banana iz Kolumbije. Istovremeno, sve više Albanaca stradava u obračunima narko kartela u Kolumbiji te puni tamošnje zatvore.

Novac od droge neodvojiv je od albanskog demokratskog sistemaa, piše Vice, a aktuelna politička zbivanja u zemlji to i potvrđuju. Većina političara u zemlji je u nekoj vrsti dila s mafijom jer je glasove na izbora najjednostavnije osigurati kada ih platite gotovinom.

Jedno istraživanje koje je finansirala Evropska unija provedeno u periodu između 2016. do 2019. pokazalo je da je čak 20,7% Albanaca imalo iskustvo da im se nudi novac u zamjenu za glas na izborima. Krijumčari kokainom tako su uspješno namjestili i posljednje izbore zbog čega se trenutno trese stolica aktuelnom premijeru Ediju Rami.

U skandale s drogama bila su umiješana i dva njegova ministra unutrašnjih poslova. Prvog, Saimira Tahirija čeka suđenje radi optužbi za korupciju i trgovinu drogom. Tahirijevo ime u razgovorima mafijaša čula je italijanska antimafijaška policija koja ih je prisluškivala.

Spominjali su ga kao "oficira za vezu" u švercu kanabisa, kalašnjikova i podmićivanju. Kada je smijenjen, njegovo je mjesto zauzeo Fatmir Džafaj koji je nakon kratkog vremena smijenjen jer je njegov polubrat Agron u Italiji osuđen na sedam godina zbog trgovine drogom. Iako nema dokaza da je Fatmir upoznat s bratovim mutnim poslovima, Rama ga je zbog pritisaka morao smijeniti.

Padaju samo sitne ribe

U Albaniji je ove godine uhpšen i tajkun Klement Balili što je Rami poslužilo kao dobra predizborna reklama. Uhapšni tajkun bio je naime blizak Raminom bivšem koalicijskom partneru, Pokretu za socijalističku integraciju.

Zahvaljujući novcu od droge koji se dijelom slijeva i u državni budžet, kao i stranim, uglavnom italijanskim investicijama, Tirana se ubrzano razvija iako istraživanje iz 2018. pokazuje da su Albanci četvrti na svijetu u želji da emigriraju iz zemlje, piše Vice (jaču želju imaju još samo stanovnici Haitija, Liberije i Sijera Leonea).

Albanci trenutno čekaju kraj juna kada se očekuje odluka Evropske unije o pokretanju pregovora. Evropska komisija požuruje ovaj proces, kao i proces pristupanja Makedonije, no promatrači u Briselu upozoravaju da su pred Albanijom, ako namjerava u Europu naporne i temeljne pravosudne reforme. Aktivnosti albanske mafije u zemljama zapadne Evrope u Briselu nisu prošle nezapaženo.

Lazarat izgorio, nikle stotine novih plantaža

A sve je djelovalo tako obećavajuće prije šest godina kada je vlast u zemlji preuzeo mlad i odlučan Edi Rama, bivši gradonačelnik Tirane koji je prije nego što se počeo baviti politikom bio slikar i košarkaš.

Izbore je dobio zahvaljujući tome što je borbu protiv korupcije stavljao na prvo mjesto u kampanji.

Da misli ozbiljno, pokazao je već na ljeto 2013. kada je do temelja spalio selo Lazarat koje je gotovo dvije decenije bilo prijestonica evropskog uzgoja kanabisa. Iako su mještani junački branili selo zoljama i automatskim oružjem, nisu uspjeli savladati 800 policajaca koji su plantaže marihuane koje su godinama snabdijevale Evropu marihuanom spalili do temelja.

Ofarbao je fasade Tirane u vesele boje i osvojio simpatije međunarodne zajednice.

Međutim, razvoj događaja pokazao je da i on, kao i mnogi političari, samo farba tunele. Lazarat je izgorio, no nakon njegove propasti širom Albanije nikle su na stotine novih plantaža. Trgovina marihuanom je smanjena, a primat je preuzela trgovina kokainom, ljudima i oružjem.

"Džaba si krečio", kazali bi kod nas.

Ulje je na ionako zapaljivu situaciju u zemlji početkom mjeseca dolio njemački Bild objavio je kompromitirajuće telefonske razgovore koji su pokazali da je i on s mafijom dogovarao kupovinu glasova što je pokrenulo masovne antivladine proteste širom zemlje koje predvodi vođa opozicione Demokratske stranke Lulzim Baša. Tenzije su u zemlji tolike da je nedavno u Raminu kancelariju uletio molotovljev koktel, a kako se datum lokalnih izbora, najavljenih za 30. jun približava, situacija postaje sve napetija.

Krug se zatvara

Baš kao i Edi Rama prije sedam godina, i novi vođa opozicije, Lulzim Baša izvikuje iste parole koje su Ramu dovele na vlast. I on je na platformi borbe protiv korupcije dobio podršku mladih birača, a baš kao i Rama i on zaziva reformu pravosuđa i što brži ulazak zemlje u Evropsku uniju.

Kako stvari stoje u toj tajnovitoj zemlji visokih planina nad kojima nadlijeću dvoglavi orlovi, i njegova će obećanja potrajati nekoliko godina, a mafija će i dalje držati vlast i plesti svoje vrzino kolo zločina i šverca koje je zahvaljujući globalizaciji dobilo globalne razmjere, piše 100posto.hr.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije