Svijet

Kako je jedan brod "posvađao" Evropu?

Kako je jedan brod "posvađao" Evropu?
Foto: Tanjug/AP | Kako je jedan brod "posvađao" Evropu?

MADRID - Više od 600 migranata koji se nalaze na brodu Akvarijus u Sredozemlju konačno će moći da se iskrcaju pošto će ih italijanski brodovi prevesti do Valensije.

Španija je zemlja koja je jedina prihvatila brod, nakon što su ga odbile Italija i Malta.

I dok odluku te dvije zemlje mnogi kritikuju, ima i onih, poput mađarskog premijera Viktora Orbana koji to pozdravljaju.

Na brodu se nalazi 629 migranata koji su spaseni kod libijske obale. Spasao ih je brod Akvarijus nevladine organizacije SOS Mediterane.

Brod Akvarijus tri godine polovi kod obala Libije i spasava migrante i uglavnom ih prevozi do Italije.

Međutim ovog vikenda novi italijanski ministar unutrašnjih poslova, šef ekstremnodesničarske Lige Mateo Salvini, odbio je da dozvoli brodu da pristane.

Španska vicepremijerka Karmen Kalvo izjavila je danas da je njena zemlja pristala da prihvati stotine migranata sa spasilačkog broda koji se zaglavio u Mediteranu zato što je nemoguće samo posmatrati tu situaciju i ne činiti ništa.

Ona je precizirala da Španija ispunjava svoje međunarodne obaveze da pomogne u spasavanju ljudi i time šalje poruku da nije moguće ostati pasivan tokom humanitarne krize.

Mađarski premijer Viktor Orban pozdravio je odluku nove italijanske vlade da ne primi brod pun migranata koji je stigao do italijanske luke, istakavši da je to "sjajan momenat" koji bi mogao da zaista donese promjene u evropskoj migracionoj politici.

Orban je naveo da je njegova prva reakcija na tu vijest bila: "Napokon!", prenosi AP.

Prema riječima antimigrantski nastrojenog premijera Mađarske, bilo je "toliko deprimirajuće" godinama slušati da evropske pomorske granice ne mogu da se odbrane.

Orban je, nakon današnjeg sastanka sa slovačkim kolegom Peterom Pelegrinijem, rekao da je odluka Italije da odbije spasilački brod "Akvarijus" sa 629 migranata "sjajan momenat koji bi mogao da zaista donese promjene u evropskoj migracionoj politici".

S druge strane, francuski predsjednik Emanuel Makron osudio je danas odluku Italije o odbijanju da primi više od 600 migranata na brodu "Akvarijus", podsjetivši italijansku vladu na obaveze koje ima u skladu sa međunarodnim pravom.

Istovremeno, francuski predsjednik je pozdravio odluku Španije da primi brod s migrantima i pozvao na "evropsku solidarnost" prema španskoj vladi.

"Postoji izvjestan stepen cinizma i neodgovornosti u ponašanju italijanske vlade u pogledu ove dramatične humanitarne situacije", rekao je Makron na sastanku svog kabineta, prenio je Grivo.

Potom je stigla i reakcija iz Italije.

Italija neće prihvatati "licemjerne" lekcije od zemalja koje su imigraciji uvijek okretale leđa, izjavio je italijanski premijer Đuzepe Konte, odgovarajući na kritike Francuske u vezi sa brodom sa 629 migranata.

"Izjave povodom afere sa brodom koje dolaze od Francuske su iznenađujuće i pokazuju značajan nedostatak znanja o tome šta se zapravo dešava. Italija ne može da prihvati licemerne lekcije od zemalja koje su uvijek više voljele da okrenu leđa imigraciji", saopšteno je iz Konteovog Kabineta, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije