Svijet

Kako je tajna akcija izraelskih komandosa umalo izazvala novi rat

Kako je tajna akcija izraelskih komandosa umalo izazvala novi rat
Foto: Tanjug/AP | Kako je tajna akcija izraelskih komandosa umalo izazvala novi rat

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu uvjeravao je još u nedjelju naveče Izraelce, već umorne od sukoba s Palestincima iz Gaze, da čini "sve što može kako bi izbjegao nepotrebni rat".

Dva dana kasnije, Izrael se našao na ivici upravo takvog rata.

Srećom, čini se da je juče naveče ipak nastupio prekid vatre. Iako ga je objavio samo Hamas, dok je Izrael odbio potvrditi da će zaustaviti vojno djelovanje sa svoje strane te najavio da će vojska "nastaviti operacije ako budu potrebne". Ipak, nebo nad Gazom i jugom Izraela od sinoć je mirno.

Ali kako je uopšte došlo do žestokog sukoba u samo 24 sata? Sve je počelo potpuno nenadano: nakon propale obavještajne misije izraelskih komandosa koja je završila u oružanom obračunu s Hamasom, rezultat je bio sedam ubijenih palestinskih boraca Hamasa i Komiteta narodne obrane i jedan ubijeni izraelski specijalac.

Prema onom što je dosad poznato, borci Hamasa zaustavili su izraelske specijalce, koji su se vozili civilnim automobilom, oko 3 kilometra od izraelsko-palestinske granice, istočno od grada Khan Younisa. Izraelci su navodno otvorili vatru i ubili lokalnog zapovjednika Hamasa. Palestinci su se tada dali u potjeru za Izraelcima, nakon čega su izraelski specijalci dobili podršku tenkova i aviona koji su gađali pripadnike Hamasa. Izraelski specijalci su u ovoj akciji spašavanja na kraju izvučeni helikopterom, javlja BBC.

Hamas zaprijetio da će zasuti milione Izraelaca raketama

A onda je čitava situacija eskalirala u najteži oružani sukob između Izraela i Palestine od 2014. U jakoj razmjeni raketnih i minobacačkih napada s palestinske strane te vazdušnih napada s izraelske ubijeno je najmanje troje ljudi, od kojih je barem nekoliko boraca, u Gazi te jedan civil u Izraelu, a još su desetine povrijeđenih  na obje strane. Izrael je poslao dodatne snage na granicu s Gazom, koje bi u slučaju daljnje eskalacije mogle biti poslane preko granice.

Izraelska vlada je u ponedjeljak naveče zaprijetila da je Hamas "prešao crvenu liniju" te da će uskoro "eskalirati svoj odgovor" i početi ravnati sa zemljom nebodere u Gazi, a onda je to počeo i raditi. Hamas je pak zaprijetio da će proširiti napade na izraelske gradove Ashdod, Ashkhelon i Beershebu ako izraelska vojska nastavi sa vazdušnim udarima - pa čak i  da će milioni Izraelaca uskoro biti zasuti njihovim raketama.


Pročitajte i ovo: Hamas ispalio preko 400 raketa na Izrael, najgori sukobi u zadnje četiri godine


Što se same obavještajne misije (koja je izazvala sukob) tiče, izraelske obrambene snage (IDF) zbog sigurnosti operacije nisu objavile specifične detalje o njoj, ali napomenule su da njen cilj "nije bio ubiti niti oteti teroriste, već ojačati izraelsku sigurnost".

Stoga se, po svemu sudeći, radi o obavještajnoj operaciji koja je pošla krivo kada su specijalci zaustavljeni. To je BBC-evom reporteru u Jerusalimu potvrdio i neimenovani izraelski general.

Zgrada palestinske televizije sravnjena sa zemljom

Palestinski militanti iz Gaze su na Izrael ispalili više od 400 projektila i minobacačkih granata. Sirene za vazdušnu uzbunu zavijale su od Sredozemnog mora do Mrtvog mora, a stanovnici gradova Ashdod i Beersheba proveli su noć u podzemnim skloništima.

Iako je većina projektila promašila cilj ili ih je presrela izraelska proturaketna obrana, 19-godišnji izraelski vojnik teško je ozlijeđen kad je antitenkovski projektil pogodio autobus na jugu zemlje. Ukupno je najmanje 16 ljudi u Izraelu ozlijeđeno, a jedan je ubijen u izraelskom gradu Ashkelonu - i to Palestinac porijeklom iz Hebrona na Zapadnoj obali, drugoj palestinskoj enklavi.

Izraelska vojska nije dugo čekala s odgovorom - u zračnim udarima pogodila je više od stotinu vojnih položaja i spremišta oružja diljem Gaze, kao i televizijsku i radijsku stanicu Al Aqsa koju je IDF opisao kao njihov propagandni odjel. Druge mete bile su Amal Hotel s uredima Hamasa te sjedište vojno-obavještajne službe ove organizacije čije političko krilo je na vlasti u ovom dijelu Palestine od 2006. U jednoj zgradi koja je bombardirana nalazile su se vojne i obavještajne snage Hamasa, ali i dječji vrtić.

Uprkos ovim teškim gubicima, Hamas je sinoć proslavio "pobjedu" protiv izraelskih snaga, pozivajući se na uspješno zaustavljanje izraelske tajne akcije i pogodak vojnog autobusa - za kojeg tvrde da su njime mogli nanijeti i mnogo veće gubitke, ali su namjerno pričekali da se autobus isprazni jer nisu željeli eskalirati sukob. "Narod Gaze prigrlio je otpor sa strpljenjem i ponosom", rekao je slavodobitno vođa Hamasa Ismail Haniyeh.

Ovaj je sukob je izbio nakon nekoliko godina relativnog zatišja - vrlo relativnog, budući da su posljednjih mjeseci izraelske snage ubile oko 2000 izraelske prosvjednika koji su pokušali prijeći granicu, od kojih su neki bili naoružani i nasilni.

To pak znači da bi sav napredak, koji je postignut na višemjesečnim mirovnim pregovorima pod posredništvom Egipta, mogao propasti. Ti su pregovori već urodili povećanjem snabdijevanja električnom energijom za opkoljenu i ekonomski blokiranu palestinsku enklavu i slanjem finansijske pomoći od više desetina miliona dolara za plate i socijalnu zaštitu, prvenstveno od Katara. To je, naravno, u interesu i Izraelu, kako bi se umanjile tenzije i nezadovoljstvo okruženih i umnogome obespravljenih stanovnika Gaze, u kojoj su uslovi života veoma teški.

Zašto je Izrael riskirao rat zbog rutinske obavještajne misije?

Zbog ovoga se, kako piše New York Times, neki Izraelci pitaju: zašto je njihovo vođstvo riskiralo novi rat i još manje šanse da će ikad sklopiti mir s Palestincima, a sve zbog jedne, kako je izraelski funkcioneri opisuju, prilično rutinske obavještajne misije u Gazi?

Analitičari pak smatraju da je odgovor upravo to što je misija bila rutinska - nitko nije očekivao da će izraelski komandosi biti otkriveni, kamoli uhvaćeni - a na kraju su se jedva izvukli tako što je po njih doletio helikopter, a tenkovi i avioni odbili palestinske militante koji su se za njima dali u potjeru.

"Prava pretpostavka je da operacija neće biti otkrivena. To nije 100 % sigurno, ali može se procijeniti da se 99 % ovih operacija nikad ne otkrije, a 99 % je dovoljno dobro da bi se donijela odluka da će jedinica ući, izvršiti (misiju) i izići bez detekcije", komentarisao je za New York Times izraelski general u penziji i bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Giora Eiland. Ali visoki trošak tog sitnog rizika pokazao se zadnja dva dana.

Izraelska vlada imala je juče sastanak bezbjednosnog kabineta, a funkcioneri su u to vrijeme još uvijek odbacivali ponude Ujedinjenih naroda i Egipta o posredovanju u dogovorima o prekidu vatre.

Izrael misli da mora "poslati snažnu poruku" Hamasu

"Mislim da se trenutno moramo izravno pozabaviti situacijom. To je sigurnosni izazov, sigurnosna prijetnja južnom dijelu Države Izrael. A prije nego raspravimo pitanje s bilo kojim međunarodnim organizacijama, moramo biti sigurno da možemo zaštititi naše građane. Zato je trenutno prioritet vojna akcija, kako bismo poslali vrlo jasnu i snažnu poruku", komentarisao je za New York Times portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova Emmanuel Nachson i sugerisao da bi prihvatiti razgovore poslalo bi pogrešnu poruku. Umjesto toga, zaključio je da militanti u Gazi moraju razumjeti da "ne mogu samo pucati kad god to požele i onda prestati pucati kao da se ništa nije dogodilo.

No osim cijene koju bi mogao platiti Hamas, mogao bi je platiti i Izrael. Uprkos tome što je izraelska vojska nekoliko puta vojno intervenirala u Gazi u posljednjih 10 godina, pri čemu je nanijela teške gubitke Hamasu, velikim dijelom uništila njihove podzemne tunele, skladišta oružja i streljiva, ali i izazvala ogromne civilne žrtve, palestinski militanti i dalje imaju značajne vojne kapacitete. Izraelska vojska procjenjuje da Hamas i druga frakcija Islamski džihad imaju više od 20.000 raketa i minobacačkih granata.

Izaslanik UN-a za regiju Nikolaj Mladenov apelovao je na obje strane da moraju "zakoračiti natrag s ivice ponora" i da "rakete moraju stati, a svi moraju pokazati suzdržanost". Zasad se čini da su to izraelske i palestinske vlasti, u zadnji tren, ipak učinile.


Vezana vijest: Palestinske grupe saopštile da je postignut prekid vatre u Gazi


Prema diplomatskom izvoru koji je upoznat s pregovorima, Izrael i Hamas obvezali su se vratiti "na odredbe sporazuma iz 2014.", nakon pogibeljnog rata  tokom ljeta te godine. No taj izvor ističe za Reuters da je situacija "vrlo neizvjesna" i da bilo kada može "ponovno" eksplodirati.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije