Svijet

Kanabis na ulicama Madrida pun fekalija

Kanabis na ulicama Madrida pun fekalija
Foto: N.N. | Kanabis na ulicama Madrida pun fekalija

​MADRID - Većina kanabisa koji se prodaje na ulicama Madrida sadrži opasno visok nivo fekalnih materija, odnosno bakteriju ešerihiju koli.

Tragovi bakterije ešerihije koli i gljivice aspergilus pronađeni su u 90 odsto uzoraka kupljenih u Madridu i okolini.

U uzorcima koji su bili umotani u plastične paketiće pronađene su najveće količine opasnih materija, vjerovatno zbog načina na koji su prokrijumčareni u zemlju.

Oko 40 odsto tih pakovanja imala su čak i miris fekalija, navodi se u najnovijem istraživanju, prenio je BBC.

Kupovina, prodaja i uvoz kanabisa je protivzakonita u Španiji, kao i njegovo korištenje u javnosti, iako je tehnički legalno uzgajati ga za ličnu upotrebu, pod uslovom da nije javno vidljiv. Takođe, mora se konzumirati privatno.

Hoze Manuel Moreno Perez, farmakolog sa Univerziteta Komplutense u Madridu, prikupio je uzorke kanabisa direktno od uličnih prodavaca u gradu i u predgrađima kako bi utvrdilo da li je droga koja se prodaje odgovarajuća za ljudsku upotrebu.

Naučnici su utvrdili da je 93 odsto paketića u obliku žira sadržavalo opasne nivoe bakterije ešerihije koli, kao i 29,4 odsto uzoraka u obliku štapića.

Oko 10 odsto uzoraka kanabisa bilo je zaraženo aspergilusom, opasnom gljivicom koja može da uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme.

Većina testiranih uzoraka, oko 88,3 odsto, nije pogodna za konzumiranje.

Paketići u obliku žira su u većem procentu zaraženi zbog načina na koji su unijetu u zemlju. Kanabis je umotan u male plastične pakete koje krijumčar proguta pred dilerom. Kasnije se uz pomoć laksativa droga izbacuje iz organizma i preuzimaju je dileri radi prodaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije